Zeven handige tips van Xylem om het nieuwe vaarseizoen goed te starten

Zeven handige tips van Xylem om het nieuwe vaarseizoen goed te starten

Donderdag 6 april 2017 — Een blauwe lucht, een heerlijk zonnetje en helder water: de lente is duidelijk in het land. Tijd voor de eerste boottocht van het nieuwe vaarseizoen. Tijd ook om te controleren of uw boot – na zijn winterslaap - vaarklaar is. Xylem zet een aantal handige tips voor u op een rij. Zo kunt u goed voorbereid zorgeloos uitvaren.

1. Motorkoelingpomp

Heeft u de waterpomp-impeller verwijderd bij het winterklaar maken van de boot? Vergeet dan niet om deze door een nieuw exemplaar te vervangen en altijd een reserve klaar te hebben: Bijna alle Jabsco impeller-pakketten bevatten nu ook extra pakkingen om een goede afdichting te verzekeren bij het installeren van de nieuwe impeller.

2. Waterdruksysteem

Als u uw waterdruksysteem aan het einde van het vorige seizoen winterklaar hebt gemaakt, heeft het normaal gezien geen vorstschade opgelopen. Controleer toch of er geen lekken zijn. Als bij een dichtgedraaide kraan de pomp voortdurend aan en uit schakelt, is er een lek. Controleer dan alle leidingaansluitingen en repareer het lek. Als het lek zich in de pomp bevindt, is het tijd om een nieuwe servicekit te kopen en de slijtageonderdelen te vervangen. Als de pomp niet op de juiste manier winterklaar werd gemaakt, is het mogelijk dat binnenin de pomp water bevroren en uitgezet is, Dat kan schade aan de pompkop veroorzaken. In dat geval is dringende actie nodig.

3. Accumulatortank

Dit is ook het geschikte moment om te controleren of de druk in de accumulatortank correct is. Deze moet tussen 1 en 2 psi onder de inschakeldruk van de pompschakelaar zijn. Accumulatortanks verliezen na verloop van tijd druk en worden dan minder doeltreffend of zelfs volledig ineffectief. U kunt de druk met een fietspomp bijvullen via de klep aan de bovenkant van de tank.

4. Lenspompen

Controleer of zich in het onderruim geen afval bevindt dat de lenspompen kan blokkeren. Ga vervolgens na of de pompen correct werken. Maak het buitenoppervlak van de automatische pompen zoals de Rule LoPro of Rule Mate schoon. Olie, vet of slib op het pomplichaam kan de goede werking van de elektronische sensoren hinderen, waardoor de pompen ook werken als het onderruim droog is. Daarnaast is dit ook een goed moment om zich af te vragen of uw lenswaterpompinstallatie over voldoende capaciteit beschikt. Is de installatie nog geschikt voor de zeiltochten die u gepland heeft? Zo niet, dan is het tijd voor een upgrade. De Rule dompel-lenspompen bieden een hoge doorstroomsnelheid aan lage kosten en zijn eenvoudig te installeren. De nieuwe generatie kleine Rule-pompen zijn uiterst efficiënt en uitgerust met een ingebouwde vlotterschakelaar die terugstroom (van water uit de afvoerpijp) in het onderruim voorkomt als de pomp stopt met pompen.

5. Toiletsystemen

Vergeet ook niet de toiletsystemen op uw boot te controleren en ze indien nodig te repareren. Uw lokale leverancier heeft de nodige servicekits en reserveonderdelen in voorraad om dit een mum van tijd te fixen. Piepende pompen van manuele toiletten kunnen snel verholpen worden door wat bakolie in de toiletpot te gieten en door te spoelen. Als het probleem aanhoudt, zijn de rubbercomponenten wellicht aan vervanging toe. U kunt ook overwegen om uw manueel toilet te upgraden naar een elektrische versie. Het recent vernieuwde Jabsco Lite Flush toilet is speciaal ontworpen om dit zo eenvoudig mogelijk te maken omdat het over dezelfde montagegaten en buisaansluitingen beschikt als uw huidige manuele toilet. U hebt enkel extra stroomtoevoer nodig om uw comfort aan boord naar een nieuw niveau te tillen. Moderne elektriciteitssystemen op boten zijn voldoende betrouwbaar om al uw vroegere twijfels over een elektrisch toilet op uw boot weg te nemen. Uw bemanning zal u dankbaar zijn!

6. Andere handige tips

Ziezo, we hebben al heel wat tips opgesomd. Wenst u nog meer te weten te komen over onze producten? Bezoek dan Xylem’s marine-microsite.  U vindt er een uitgebreid overzicht van al onze producten voor uw boot: van lenspompen tot toiletten en waterdruksystemen. Bekijk ook de praktische How-to-videos die u helpen bij het installeren en repareren van uw uitrusting. Xylems merken, Rule en Jabsco, bedienen wereldwijd zeven miljoen pleziervaartuigen.

7. Goede vaart!

U bent er helemaal klaar voor. Ga aan boord en vaar met gerust gemoed uit. Uw boot is op de beste manier voorbereid. Misschien heeft u nog zin om enkele aankomende bootshows te bezoeken? 

 

---

Over Xylem

Xylem (XYL) een leidende mondiale leverancier van watertechnologie, die zich inzet voor de ontwikkeling van innovatieve technologische oplossingen voor wereldwijde wateruitdagingen. De producten en diensten van Xylem maken het mogelijk om water te transporteren, te behandelen, te analyseren en te monitoren en zorgen ervoor dat het veilig is voor gebruik in nutsbedrijven, dienstverlening in huishoudelijke en commerciële gebouwen en op industrieel en agrarisch terrein. Met de overname van Sensus in oktober 2016 heeft Xylem slimme meettechnieken, netwerktechnologieën en geavanceerde gegevensanalyse voor water-, gas- en elektriciteitsbedrijven aan haar portefeuille met oplossingen toegevoegd. De bijna 16.000 werknemers beschikken over een brede expertise, met een sterke focus op het identificeren van duurzame oplossingen. Het hoofdkantoor van Xylem is gevestigd in Rye Brook, New York, V.S. en de jaaropbrengst over 2015 bedroeg $3,7 miljard. Via een aantal marktleidende merken is de organisatie actief in meer dan 150 landen.

De naam Xylem is afgeleid van het oude Grieks voor het weefsel dat water transporteert in planten. Deze naam benadrukt de doelmatige structuur van onze op water gerichte bedrijven door deze te koppelen aan het allerbeste watertransport - dat van de natuur zelf.

Bezoek www.xylem.com voor meer informatie. 

PAR-MAX waterdruksysteem
Rule LoPro
Rule Mate
Dompel-lenspomp
Lite Flush toilet

Contacteer ons