VEEAM grote winnaar in back-up software

VEEAM grote winnaar in back-up software

  • HPE  grootste storage vendor
  • Synology verrassende derde plaats
In slechts acht jaar tijd groeide VEAAM uit tot de Belgische marktleider in back-up software. HPE blijft de meest voorkomende storage vendor. Dit blijkt uit een marktanalyse van databasemarketingspecialist Computer Profile, waarbij meer dan 1.093 Belgische bedrijven met meer dan honderd medewerkers zijn ondervraagd. 

Bijna 91% van de respondenten maakt gebruik van back-up software. De meesten onder hen, installeerden de software van VEEAM. Sinds 2010 ( <1%)  kende VEEAM een groei van ruim 30%. Het lijkt dat de organisatie profiteert van het slinkend aandeel van Symantec/Veritas. In 2010 maakte nog 42% van de bedrijven gebruik van Symantec back-up software, in 2018 is dit, inmiddels onder het Veritas label, nog maar 23%. Niettegenstaande is Symantec/Veritas nog altijd de tweede grootste vendor op de Belgische markt.

Andere opmerkelijke dalers zijn CA (inmiddels) ArcServe (van 17,8% in 2010 naar 2,4% in 2018) en in iets mindere mate HPE (van 13,2% naar 8,2%). De overige vendoren behielden een vergelijkbaar marktaandeel of kenden een stijging. Bekijken we de marktsegmenten volgens bedrijfsgrootte, dan is VEEAM telkens de meest gebruikte back-up software. Behalve bij de multinationals, waar Veritas de bovenhand heeft.

Computer Profile analyseerde ook de gebruikte storagesystemen in België. Hierin worden drie storagetypes gecombineerd: SAN, NAS en Tape storage. HPE blijft met een aandeel van 42%, net zoals de vorige jaren, de meest voorkomende vendor. Op de tweede plaats vinden we  Dell-EMC terug met 26,9%.

Een speler die zich de recentste jaren naar de derde plaats een weg wist te banen is Synology. Deze vendor brengt laagdrempelige oplossingen op de markt die ook vaak bij KMO’s voorkomen. Was de vendor in 2010 nog totaal onbekend, in 2018 gebruikt 15,9% van de bedrijven deze storagesystemen. Op de vierde plaats vinden we NetApp terug met 15,5%. Dit aandeel bleef doorheen de jaren redelijk stabiel. Het betreft bij alle vendoren hier evenwel de penetratiegraad en niet het effectieve marktaandeel in share of wallet. De grote ondernemingen waar bestedingen kunnen oplopen tot enkele tonnen zullen dit vooral besteden bij klassieke namen zoals Dell-EMC, HPE en NetApp.

-------

Over Computer Profile
Als zelfstandige database marketingorganisatie helpt Computer Profile ICT-bedrijven met het in kaart brengen en gericht benaderen van de juiste doelgroep. Computer Profile beschikt over een database met de 30.000 belangrijkste bedrijfslocaties in het Benelux bedrijfsleven en de overheid. Van deze organisaties heeft Computer Profile een actueel overzicht van de ICT-infrastructuur. Als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG) biedt Computer Profile deze informatie ook over andere Europese landen.

Computer Profile heeft vestigingen in Zaventem en Breda. Meer informatie is te vinden op www.computerprofile.com en www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via Twitter.

Contacteer ons
Ilse Derijck Communication Consultant, Outsource Communications
Ilse Derijck Communication Consultant, Outsource Communications
Over Outsource Communications

Outsource Communications is een strategisch communicatieadviesbureau. Wij bouwen, versterken en beschermen de reputatie en de merken van onze klanten via interne en externe communicatieacties. Verbazingwekkend creatief, altijd effectief en 100% geëngageerd.

Outsource Communications
Steenweg op Brussel 213
1780 Wemmel
Belgium