UMCG optimaliseert financiële en logistieke processen met ERP4HC van Xperthis

UMCG optimaliseert financiële en logistieke processen met ERP4HC van Xperthis

Brussel - Ziekenhuizen moeten meer dan ooit hun processen optimaliseren, en daarvoor hebben ze sterke technologische oplossingen nodig. Xperthis, dochteronderneming van NRB en gespecialiseerd in ICT-oplossingen voor ziekenhuizen, implementeerde ERP for Healthcare (ERP4HC) bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dat is een software-oplossing gebouwd op SAP-technologie die hen toelaat om financiële en logistieke processen te stroomlijnen. Voor Xperthis was dit alvast een primeur, want UMCG is haar eerste Nederlandse klant. 

Begin 2016 ging het UMCG op zoek naar een partner. “We lanceerden in januari een Europese aanbesteding”, aldus Jan Lankhorst, Program Manager ERP bij het UMCG. “Deloitte en Xperthis stelden zich gezamenlijk kandidaat, en bij hen vonden we wat we nodig hadden: een sterke oplossing en het vertrouwen dat de implementatie vlot zou verlopen.”

ERP4HC werd in een periode van slechts 11 maanden geïmplementeerd. “En dat ondanks de omvang van het project”, aldus Paul Van Den Broeck, Business Unit Manager bij Xperthis. “Dat is te danken aan de intensieve samenwerking tussen Deloitte, die voor het project bij het UMCG de rol van hoofdaannemer opnam, het UMCG en Xperthis.”

Dankzij ERP4HC beschikt het UMCG over een geavanceerde kosten- en budgetopvolging, een sluitende boekhouding, een volledige beheersing van de voorraadniveaus en een opvolging van de fysieke goederenstromen. Daarmee gaan ook kostenbesparingen en een hogere efficiëntie gepaard.

De samenwerking verliep volgens alle partijen gesmeerd. “Ondanks de zeer ambitieuze deadline zijn we erin geslaagd om dit project binnen de vooropgestelde termijn en binnen scope te realiseren”, weet Paul Van Den Broeck. “Dat was ook een vereiste”, vult Jan Lankhorst aan. “Tegelijkertijd waren we bezig met de opstart van een Elektronisch Patiëntendossier (EPD), en daarvoor hebben we ERP4HC ook nodig. De ene oplossing versterkt in onze ogen de andere.”

“Vanaf 2018 zal er ook een integratie zijn met het patiëntendossier”, blikt Paul Van Den Broeck vooruit. “Zo hoeft de zorgverlener zich helemaal geen zorgen meer te maken over de beschikbaarheid van materiaal, en wordt alle informatie transparant gedeeld tussen het zorg- en het financiële proces.”

Xperthis en Deloitte: een sterk partnership

“In Xperthis vonden we een perfecte partner, en een mooie match met de wensen van het UMCG, onze werkwijze en de ambities van het project”, weet Edward van Mackelenbergh, Technology Director bij Deloitte Nederland. “Xperthis heeft met ERP4HC een oplossing waarvan het succes zich bij bijna 50 ziekenhuizen in België heeft bewezen. Met onze kennis van de Nederlandse markt vormt dit een perfect partnership. In essentie zien we vier succesfactoren voor het project: een bewezen oplossing, een gedegen methodieken, uitgebreid testen van het systeem én het gemeenschappelijk doel van UMCG, Xperthis en Deloitte om het project volgens plan op te leveren.”

Dat Xperthis en Deloitte naar elkaar zijn toegegroeid, is intussen wel duidelijk. “We zijn met Deloitte overeengekomen dat we nauwer gaan samenwerken, maar natuurlijk zonder onze onafhankelijkheid te verliezen”, vertelt Peter Beirlaen, Business Development Manager bij Xperthis. “Zo krijgen we toegang tot een veel grotere markt, die onze internationale groei wellicht zal versterken.”

Met deze succesvolle implementatie steekt Xperthis voor de eerste keer de grens over. “Er zijn al een tijdje ambities om onze oplossingen internationaal te lanceren”, weet Peter Beirlaen. “Toch zijn heel wat van onze producten moeilijk aan te passen voor andere landen. Dat heeft te maken met specifieke wetgevingen en procedures, die in alle landen verschillend zijn. Voor de financiële en logistieke backoffice van het UMCG met ERP4HC was de situatie anders. Hoewel we nog heel wat aanpassingen moesten doen om het te laten aansluiten bij het Nederlandse model, was het wel goed mogelijk.”

-------

Over Xperthis
Xperthis is de Belgische specialist in digitale oplossingen voor de zorgsector. Ontstaan in 2011 door de fusie van Polymedis, Partezis en Xtenso, Xperthis bleef groeien in 2015 met de overname van Mims en Ciges. Hierdoor kon ze haar aanbod vervolledigen en zich als marktleider vestigen. Xperthis stelt meer dan 200 werknemers tewerk en heeft een jaarlijkse omzet van ongeveer 30 miljoen euro. Xperthis maakt deel uit van de NRB Groep. Met een omzet van € 317 miljoen in 2016 en meer dan 2000 medewerkers, positioneert de Groep zich in de top 3 van de ICT-sector in België.

Over het UMCG
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 13.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. In het kader van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Er worden studenten opgeleid tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en artsen opgeleid tot medisch specialist. Patiënten komen in het UMCG voor basiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek en behandeling.

Over Deloitte
Deloitte is een professionele dienstverlener met wereldwijd 244.000 medewerkers en kantoren in meer dan 150 landen. Met ruim 5.500 medewerkers en 14 kantoren verspreid over heel Nederland is Deloitte een van de grootste aanbieders van professionele dienstverlening op het gebied van accountancy, belastingadvies, consultancy, risk advisering en financiële advisering.

Contacteer ons
Ilse Derijck Communications Consultant, Outsource Communications
Ilse Derijck Communications Consultant, Outsource Communications
Over Outsource Communications

Outsource Communications is een strategisch communicatieadviesbureau. Wij bouwen, versterken en beschermen de reputatie en de merken van onze klanten via interne en externe communicatieacties. Verbazingwekkend creatief, altijd effectief en 100% geëngageerd.

Outsource Communications
Steenweg op Brussel 213
1780 Wemmel
Belgium