De Doornikse site van SADAPS BARDAHL, specialist in smeermiddelen, kent sterke en ononderbroken groei in België

De Doornikse site van SADAPS BARDAHL, specialist in smeermiddelen, kent sterke en ononderbroken groei in België

DoornikDoornik is sinds 2003 één van de twee Europese productie- en distributiesites van het merk BARDAHL. Het merk is alomtegenwoordig in de autosport, onder meer via de sponsoring van het team van Sébastien Loeb Racing. Toch is BARDAHL in België nog vrij onbekend. Nochtans is BARDAHL door zijn geschiedenis en voortdurende groei ook in België een succesverhaal.

Een ongeziene ontdekking

Vernieuwing, kwaliteit en milieu zijn dé sleutelwoorden voor de fabrikant van smeermiddelen en chemicaliën van de hoogste kwaliteit. Alles begon in 1939 toen de Noor Ole BARDAHL een smeermiddelsysteem ontwikkelde, gebaseerd op het fenomeen van de polarisatie. Dit principe laat toe om een film te vormen die fungeert als anti-wrijving, anti-slijtage en anti-corrosielaag en is bestand tegen extreme druk op bewegende metaaloppervlaktes.

Deze ontdekking werd tijdens de Tweede Wereldoorlog als geheim wapen gebruikt door het Amerikaanse leger. Na WO II werd het product gecommercialiseerd en de onderneming BARDAHL was geboren.      

SADAPS BARDAHL en zijn site in Doornik

Het bedrijf ging in heel de wereld op zoek naar distributeurs. In 1954 besloot Jean Leplat, ondernemer in de textielindustrie, om de BARDAHL-producten te distribueren en hij richtte in Roubaix het bedrijf SADAPS op. Vandaag is BARDAHL vertegenwoordigd in de vijf continenten en worden de producten vervaardigd op zeven productiesites: in Frankrijk, Italië, België, de VS, Mexico, Brazilië en Argentinië.

Sinds 2003 heeft BARDAHL een eigen productievestiging van 30.000 m² in Doornik. Er werken 150 medewerkers. In 2016 realiseerde SADAPS een omzet van €73 miljoen, een stijging van 84% tegenover 5 jaar geleden en een groei van 400% in 10 jaar, vooral intern. een interne groei.

Van B2B naar B2C

Historisch gezien is BARDAHL sterk aanwezig in de industrie en automobielsector, door de ontwikkeling van hoogwaardige producten voor grote groepen zoals Renault, PSA en Volkswagen. De producten zijn bijzonder geschikt voor alle installaties die speciale smeermiddelen vereisen, zoals bijvoorbeeld in de voedingsindustrie, of voor gebruik bij hoge temperaturen of in moeilijke omstandigheden. Vijftien procent van de omzet wordt gerealiseerd in de industrie, zoals drukkerijen, metaalfabrieken, of afvalwaterzuiveringsinstallaties ...

Toch probeert het bedrijf zich te diversifiëren door ook andere producten op de markt te brengen. Zo breidt BARDAHL zijn activiteiten verder uit in de automobielsector, de doe-het-zelf-sector en het tuinsegment. Met zijn smeermiddelen, oliën, ontvetters, antivriesvloeistoffen en siliconen, zijn de producten van BARDAHL in België ook verkrijgbaar in Auto5-centra en BRICO-winkels.

SADAPS BARDAHL heeft al heel wat grote autoraces gesponsord, zoals de 24 Uren van Mans. Ook het team van Sébastien Loeb Racing wordt gesponsord door SADAPS BARDAHL. Door die sponsoring zijn de producten van BARDAHL erg bekend bij autosportfanaten.

Innovatie en kwaliteit als motto

Sonia Callens, vicepresident van SADAPS BARDAHL:  “De sleutel tot ons succes is flexibiliteit en innovatie. Het bedrijf heeft sinds 1993 een eigen laboratorium. We proberen voortdurend nieuwe formules voor te stellen aan de fabrikanten en samen met hen te innoveren. Onlangs nog hebben we als enige goedkeuring verkregen van PSA voor een brandstofadditief, de HDI Unik. Ons doel is marktleider te worden door geloofwaardig te zijn en een zo groot mogelijk aantal referenties te hebben.”

Een voorbeeld van een recente innovatie is “Eco-reiniging Motor”, een volledig  motoronderhoudsprogramma met als doel de uitstoot van uitlaatgassen te verminderen en dure kosten ten gevolge van motorverstopping te vermijden. Deze innovatieve aanpak reinigt de motor, beperkt de uitstoot van fijnstof en vermindert overconsumptie van de motor door de herstelling van de oorspronkelijke motorprestaties.

Als u graag meer wil weten over het bedrijf BARDAHL, neem dan eens een kijkje op de website.

Om een beter zicht te krijgen van onze producten, ga naar: http://www.bardahl.be/industrie/

Meer informatie: www.bardahl.be

Over BARDAHL

BARDAHL, opgericht in 1954, ontwikkelt en distribueert hoogwaardige chemicaliën voor de automotive, industriële en doe-het-zelf-sector (additieven, smeermiddelen, lijmen, detergenten, producten voor (mechanische) onderhoud, carrosserie, ruitensproeiervloeistof en koelvloeistof, ...) BARDAHL vervaardigt deze producten ook voor de grootste automerken. (Peugeot, Citroën, RENAULT, VW Group France, Ford, Groupe Fiat France, …) SADAPS ontwikkelt het merk BARDAHL in Duitsland, Frankrijk, België, Zwitserland, de Franse overzeese gebieden, de voormalige Sovjet-Unie en in Franstalig Afrika. In 2016 realiseerde  SADAPS een omzet van €73 miljoen, een stijging van 84% tegenover 5 jaar geleden en een groei van  400% in 10 jaar, vooral een interne groei. 

Contacteer ons
Leen Van Parys Outsource Communications
Leen Van Parys Outsource Communications
Over Outsource Communications

Outsource Communications is een strategisch communicatieadviesbureau. Wij bouwen, versterken en beschermen de reputatie en de merken van onze klanten via interne en externe communicatieacties. Verbazingwekkend creatief, altijd effectief en 100% geëngageerd.

Outsource Communications
Steenweg op Brussel 213
1780 Wemmel
Belgium