SAP domineert Belgische ERP-markt

SAP domineert Belgische ERP-markt

  • Onderwijssector springt op ERP-kar
  • ERP-oplossing steeds minder lokaal
  • Hosted en remote ERP populairder in Nederland
SAP blijft met 48,4% de Belgische ERP-markt domineren. De onderwijssector kent de sterkste stijging. Had in 2010 nog maar 26% van de bedrijven een ERP-oplossing geïnstalleerd, in 2018 is dit aantal gestegen tot 47%.  Dit blijkt uit een marktanalyse van data driven marketingspecialist Computer Profile, waarbij 3.774 Belgische bedrijven met meer dan vijftig medewerkers zijn ondervraagd. 

Toch moeten we de resultaten van de onderwijssector nuanceren. Met haar 47% neemt zij de derde laatste plaats in van alle sectoren. Enkel de overheid- en gezondheidssector scoren nog lager, met respectievelijk 25% en 32%. De beste leerlingen van de klas zijn de Manufacturingsector (92%), de Wholesale- en Retail-sector (86%) en de ICT & Utilities-sector (81%)

SAP voert sinds 2010 de Belgische ranglijst aan. In 2018 neemt de vendor 48,4% van de markt in. Dit is 28,7 procentpunt meer dan Microsoft, de tweede in de ranglijst met 19,7%. De derde plaats wordt ingenomen door de op maat gerealiseerde ERP-oplossingen (13,0%).

Ook in de verschillende marktsegmenten domineert SAP. Vooral bij de multinationals (75%) en de nationale bedrijven (49%) is SAP met voorsprong de grootste speler. Enkel de KMO’s geven de voorkeur aan Microsoft (31%).

Sinds 2012 daalt het aantal ERP-oplossingen die op locatie draaien bij de klant. Hoewel de meeste bedrijven de ERP-software nog altijd lokaal houden (46%), is dit een vermindering van 14 procentpunt ten opzichte van 2012 (60%). Het aantal bedrijven dat de ERP-software remote draait, bij een zuster-of moederlocatie in België of het buitenland, is sinds 2012 ongeveer stabiel met een percentage rond 40%. In Nederland is dan weer een dalende trend zichtbaar. Had in 2012 42% van de bedrijven hun oplossing remote, in 2018 is dit nog slechts 27%. 

Onze Noorderburen tonen ook een groter vertrouwen in externe partijen voor het onderbrengen van hun ERP-systeem. 29% van de Nederlandse bedrijven, ten opzichte van 16% van de Belgische bedrijven, werken samen met een hostingpartner. Slechts 4% van de Belgische bedrijven, tegenover 9 procent van de Nederlandse bedrijven draait de ERP-oplossing in de cloud. 

Evalueren we dit naar sectoren, dan blijken de onderwijs (58%) - en transportsector (48%) in België bij voorkeur hun ERP-software remote te laten draaien. Bij de overige sectoren draait het merendeel van de software lokaal. 

 

####

 

Over Computer Profile

Computer Profile is een onafhankelijke data driven marketingorganisatie, en is al meer dan 25 jaar de strategische marketingpartner voor de ICT. De organisatie biedt diepgaande marktanalyses en permanent geactualiseerde data over installed base, projecten en DMU-contacten van de 30.000 belangrijkste bedrijven en overheidsinstellingen in de Benelux. Met deze data kunnen klanten snel, efficiënt en gericht hun doelmarkt identificeren en benaderen. Een team van ervaren business development specialisten kan bovendien relevante opportuniteiten kwalificeren door inbound en outbound lead-generation activiteiten. 

Computer Profile heeft kantoren in Zaventem (B) en Breda (NL) en garandeert, als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG), dezelfde hoge standaard in kwaliteit en uitvoering over heel Europa. Lees meer op www.computerprofile.comen www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via Twitter.

Contacteer ons
Ilse Derijck Communication Consultant, Outsource Communications
Ilse Derijck Communication Consultant, Outsource Communications
Over Outsource Communications

Outsource Communications is een strategisch communicatieadviesbureau. Wij bouwen, versterken en beschermen de reputatie en de merken van onze klanten via interne en externe communicatieacties. Verbazingwekkend creatief, altijd effectief en 100% geëngageerd.

Outsource Communications
Steenweg op Brussel 213
1780 Wemmel
Belgium