On board with Bosch: Innovatieve podium-, audio- en beveiligingstechnologie voor de entertainmentsector

On board with Bosch: Innovatieve podium-, audio- en beveiligingstechnologie voor de entertainmentsector

CUE2018

Vrijdag 12 januari 2018

  • Bosch Rexroth werkt volledig concept uit van A tot Z
  • „RTS Intercom Systems zorgt high-end communicatie in elke ruimte
  • „Optimale beveiling met slimme camera’s en branddetectiesystemen
  • „Ontdek Bosch op CUE2018 in Rotterdam Ahoy, standnummer 500
Rotterdam - Goede podiumtechnologie is belangrijk voor een indrukwekkende show, maar moet vooral uiterst veilig zijn. Bovendien moet de techniek gemakkelijk te bedienen en achteraf uit te breiden zijn. Dat geldt niet enkel voor theaters, maar ook voor cruiseschepen. Dankzij de jarenlange ervaring is Bosch met zijn podium- en audiotechnologie steeds meer aanwezig op cruiseschepen. In juli 2016 ondertekenden Bosch Rexroth en scheepsbouwer Meyer Werft een akkoord voor de uitrusting van meerdere cruiseschepen met Rexroth-podiumtechnologie. Op CUE2018 zet Bosch zijn expertise in podium-, audio- en beveiligingstechnologie in de kijker. CUE2018 vindt plaats van 15 tot 17 januari 2018 in Rotterdam Ahoy. 

Prachtvertolkingen op, naast en achter het podium
Podiumtechnologie op cruiseschepen moet aan verschillende eisen voldoen. Bosch Rexroth werkt het volledige concept uit van A tot Z. Allereerst concentreert een ervaren team van specialisten zich uitsluitend op de automatisering. Dit team bekijkt welke combinatie van energie-efficiënte elektrische aandrijvingen en krachtige, compacte oplossingen van hydrauliek het meest geschikt is. De scheiding tussen elektriciteitsproductie en werkelijke beweging zorgt voor uiterst stille actie op het podium en garandeert tegelijkertijd een hoge dynamiek en snelheid.

Daarnaast is ook de veiligheid van de acteurs en de crew achter de schermen een belangrijke eis. Rexroth combineert alle gebruikte technologieën in een bewezen en genormeerd veiligheidsconcept. Het Rexroth SYB 3.0 podiumcontrolesysteem biedt het hoogste veiligheidsniveau in elke configuratie. Het systeem communiceert via het SYBnet in realtime met alle aandrijfsystemen en levert een hoog niveau van synchronisatieprecisie voor optimaal gecoördineerde bewegingen. Podiumcontroletechnologie biedt ook alle mogelijkheden voor een comfortabele integratie van licht- en audiotechniek. Met een standaard notebook en de Rexroth-software, kunnen regisseurs transformaties in een driedimensionaal theater bij voorbaat simuleren en speciale effecten visualiseren.

High-end communicatie in elke ruimte
Voor een geslaagde voorstelling of show is ook een perfect geluid een must. Op cruiseschepen is er de extra uitdaging dat niet alleen in de entertainmentruimtes communicatie nodig is, maar ook in andere openbare ruimtes. De kapitein moet (in geval van nood) zijn passagiers kunnen toespreken.  Daarom is het belangrijk dat alle mediakanalen in een netwerk geïntegreerd zijn.

De RTS ADAM-M intercommatrix beantwoordt perfect aan de veeleisende communicatievereisten op een cruiseschip. Naast de conventionele “partyline”-communicatie laat dit systeem toe om een gerichte point-to-point communicatie tussen de individuele netwerkknooppunten te voeren. De verbinding van de audio- en intercomsignalen wordt gewaarborgd in zowel de analoge als digitale modus. Digitale communicatie wordt gerealiseerd via de volledig geïntegreerde RTS OMNEO-medianetwerkarchitectuur. OMNEO gebruikt standaard TCP-IP-netwerken voor multichanneltransmissie van audio- en datasignalen, geschikt voor uitzenden vrijwel zonder vertraging. Het IP-netwerk bedient niet alleen de talrijke permanent geïnstalleerde RTS-intercomstations, maar laat ook toe op elk moment mobiele communicatiestations op het intercomsysteem aan te sluiten, en dat overal waar nodig op het cruiseschip. 

De divisie RTS Intercom Systems maakt sinds 2006 deel uit van de Bosch Groep en werkt nauw samen met lokale partners.

Optimale beveiling met slimme camera’s en branddetectiesystemen
Ook de veiligheid van iedereen aan boord is van cruciaal belang. Systemen voor brandveiligheid, uitgerust met rookmelders, handbrandmelders, ontruimingsinstallatie en/of signaalgevers, kunnen samen met systemen voor videobewaking en toegangscontrole in één managementsysteem geïntegreerd worden. Op die manier kan de eindgebruiker vanuit één controlekamer alles overzien en bedienen.

Met de 360-gradencamera’s van Bosch kan een grote ruimte met één enkele camera bewaakt worden. Dat is ideaal geschikt voor cruiseschepen. Deze panoramische camera’s zijn voorzien van een visoogobjectief en bevatten ingebouwde intelligentie die de beelden automatisch corrigeert naar bruikbare 2D-beelden. Zo zijn er geen ‘blinde vlekken’ meer en wordt met slechts één camera een totaaloverzicht verkregen.

Daarnaast hebben alle Bosch-camera’s ook de intelligentie om beelden te analyseren. Zo kunnen met intelligent video analytics (IVA) onbeheerde tassen of te verwijderen objecten gedetecteerd worden. Daarnaast kunnen personen ook geteld of gevolgd worden en kunnen via forensic search de opgeslagen beelden doorzocht worden.

Op het buitendek zijn de robuuste Metal Mickey-camera’s van Bosch dan weer ideaal om in weer en wind de veiligheid te garanderen.

---

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 390.000 medewerkers (situatie op 31 december 2016). Het bedrijf realiseerde in 2016 een omzet van 73,1 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor slimme woningen, slimme steden, geconnecteerde mobiliteit en geconnecteerde industrie. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van Bosch Group bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiast maken. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven".
De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Verdeeld over 120 vestigingen over de hele wereld stelt Bosch 59.000 werknemers te werk in onderzoek en ontwikkeling.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De bijzondere aandeelhoudersstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van Bosch Group. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 92 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Meer informatie is te vinden online op www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse, https://www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands

Volg ons op Twitter @BoschNederland #onboardwithbosch

On board with Bosch
Podiumtechnologie