Motorfietssystemen van Bosch bekroond met drie CES 2017 Innovation Awards

Motorfietssystemen van Bosch bekroond met drie CES 2017 Innovation Awards

Bosch connecteert de motorfiets

Dinsdag 29 november 2016

  • Bosch motorfietssystemen in twee categorieën bekroond met drie CES 2017 Innovation Awards 
  • Informatiesysteem voor motorrijders is winnaar in de categorie 'In-Vehicle Audio/Video' en krijgt ook award in de categorie 'Vehicle Intelligence' 
  • Geconnecteerde veiligheidsoplossing voor lichte motorfietsen en scooters wint eervolle vermelding in de categorie 'Vehicle Intelligence'  
  • Tweewielerbusiness van Bosch groeit sneller dan markt
  • Bosch stelt beide toepassingen voor gemotoriseerde tweewielers voor op de CES in Las Vegas 
 

Verbeterde veiligheid en meer infotainment voor gemotoriseerde tweewielers was de succesformule van Bosch op de CES 2017 Innovation Awards. De juryleden bekroonden op 10 november 2016 de motorfietssystemen van Bosch met niet minder dan drie awards. Het informatiesysteem voor motorrijders dat met een display een traditioneel instrumentenpaneel vervangt maakte twee keer indruk op de jury. Het werd tot winnaar uitgeroepen in de categorie 'In-Vehicle Audio/Video' en behaalde ook een ereplaats in de categorie 'Vehicle Intelligence'. ­Ook de geconnecteerde veiligheidsoplossing voor lichte motorfietsen en scooters kregen een eervolle vermelding in de categorie 'Vehicle Intelligence'. "Met zijn gespecialiseerde connectiviteitsoplossingen maakt Bosch motorfietsen veiliger en gebruiksvriendelijker," zegt Manfred Baden, voorzitter van de divisie Car Multimedia van Robert Bosch GmbH.

Infotainment op het voertuigdisplay
Het informatiesysteem voor de motorrijder, ook bekend als de geïntegreerde connectiviteitscluster, combineert alle instrumentatie van de motorfiets in één enkel scherm en maakt het voor motorrijders mogelijk om tijdens het rijden hun smartphone te gebruiken. Het systeem past het display automatisch aan aan het huidige gebruik. Hierdoor krijgt de motorrijder alleen de informatie te zien die hij op dat moment nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat de motorrijder minder afgeleid is en de veiligheid wordt vergroot.

Zo wordt bij hoge snelheden bijvoorbeeld alle informatie op het display geleidelijk verborgen, met uitzondering van de snelheidsmeter en de waarschuwingssignalisatie voor gevaar. Het display is in alle weersomstandigheden gemakkelijk te lezen. Zelfs in direct zonlicht zijn de kleuren uitgesproken en is het contrast zeer hoog; en in het donker verblindt het display de motorrijder niet. Eveneens belangrijk: het scherm is ook bestand tegen regen.

Of de gebruiker nu muziek wil selecteren of een telefoontje wil beantwoorden; het is mogelijk om tijdens de rit alle belangrijke functies van de smartphone met behulp van de afstandsbediening op het stuur te bedienen, zonder het toestel rechtstreeks aan te hoeven raken. Na een eenmalige initiële pairing verbindt het systeem via Bluetooth automatisch met de smartphone en headset van de helm.

Verhoogde veiligheid redt levens
De geconnecteerde veiligheidsoplossing, of de Lean Connectivity Unit, verbindt de smartphone via Bluetooth met lichte motorfietsen en scooters. Het product werd in India ontwikkeld met een duidelijke focus op de behoeften van de gebruikers in de regio Azië/Pacific. Remcontrolesystemen voor gemotoriseerde tweewielers, zoals ABS (Anti-lock Breaking System) en MSC (Motorcycle Stability Control), zijn daar nog een zeldzaamheid. Dit leidt ertoe dat het aantal verkeersdoden onder motorrijders blijft stijgen. Analyses van ongevallen in Indonesië en Thailand tonen aan dat in deze twee landen elk jaar ongeveer 21.000 mensen in motorongevallen sterven. India zal daarom vanaf 2018 ABS wettelijk verplicht maken voor alle nieuwe types motorfietsen en wordt zo één van de eerste nieuwe industrielanden die deze stap zet.

De belangrijkste componenten van de Lean Connectivity Unit zijn een afstandsbediening op het stuur, de box voor de verbinding met de smartphone en een app. Indien de bestuurder van de motorfiets of scooter is gevallen, stuurt de app automatisch een SMS-bericht met de coördinaten van het ongeval naar een vooraf opgegeven contactpersoon voor noodgevallen. In situaties waarbij de motorrijder zich onveilig voelt, kan de afstandsbediening op het stuur ook worden gebruikt om een noodoproep te versturen.

In dit geval wordt het opgegeven noodcontact op regelmatige tijdstippen via een SMS-bericht over de locatie van het voertuig op de hoogte gebracht.

Met de Lean Connectivity Unit kunnen motorrijders met hun mobiele telefoon hun motorfiets ook ontgrendelen. Met behulp van de bijbehorende app kan de motorrijder bovendien een smartphone-"sleutel" delen zodat bijvoorbeeld ook familieleden de motorfiets kunnen gebruiken. Telefoonfuncties zijn eveneens een optie en laten de gebruiker toe om de Lean Connectivity Unit zo in te stellen dat oproepen automatisch worden genegeerd wanneer de motorfiets in beweging is. 

De CES Innovation Awards worden gesponsord door de Consumer Technology Association (CTA)TM en bekronen jaarlijks de beste producten van de CES vooraleer de show van start gaat. De CES Innovation Awards worden in 28 verschillende categorieën uitgereikt. Naast de motorfietssystemen viel ook een nieuwe lijn van uiterst efficiënte en via een app controleerbare tankloze condensatieboilers voor residentiële en industriële toepassingen in de categorie 'Home Appliances' in de prijzen. In 2016 won Bosch al een CES Innovation Award voor neoSense, een touchscreen met haptische feedback.

Tweewielerbusiness van Bosch groeit sneller dan de markt 
De in Yokohama, Japan, gevestigde Bosch-divisie “Two-Wheeler and Powersports” zet zijn groei op de wereldwijde motorfietsmarkt verder. Sinds de oprichting van de divisie in april 2015 is de omzet van motorfietstechnologie van Bosch met meer dan twintig procent gestegen. Ter vergelijking: in dezelfde periode is de productie van gemotoriseerde tweewielers met minder dan vijf procent gestegen. De vraag naar een hogere veiligheid en slimme connectiviteitsoplossingen van motorfietsen is de drijvende kracht van de business. "De toekomst van de motorfiets is niet alleen veiliger, maar ook meer geconnecteerd," zegt Dr. Dirk Hoheisel, lid van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH. Over de hele wereld kunnen de 160 medewerkers van de divisie - dat zijn er drie keer meer dan een jaar geleden - rekenen op een wereldwijd netwerk van duizenden ingenieurs en de productiecapaciteit van de businesssector Mobility Solutions. Dit plaatst hen in de ideale positie om toekomstige uitdagingen aan te gaan.

"Tegen 2020 willen we een omzet van één miljard euro in de motorfietstechnologie bereiken," zegt Dr. Hoheisel. Bosch zal in de toekomst meer dan de helft van deze omzet in Azië genereren. Studies tonen aan dat de wereldwijde productie van tweewielers tegen 2021 160 miljoen eenheden zal bereiken, waarvan bijna 90 procent in China, India en Zuidoost-Azië gemaakt zullen worden. Dit is ongeveer een derde meer dan vandaag.

 

BOSCH op CES 2017
Ervaar Bosch op CES 2017 in Las Vegas, Nevada, U.S.:

Op CES 2017 toont Bosch hoe het Internet der Dingen steeds persoonlijker wordt en van producten partners maakt. Geconnecteerde technologieën bieden persoonlijke assistentie in alle domeinen van het leven van de mens: verbeteren van mobiliteit, vormgeven aan het leven in de steden van de toekomst, huizen slimmer maken, efficiëntere gezondheidszorg  en holistisch werken. Bosch is nu voor het vijfde jaar op rij aanwezig op de CES en stelt er een brede waaier aan oplossingen voor die "simply.connected" zijn.

Bosch persconferentie @CES:
Woensdag 4 januari 2017 vanaf 09u00 tot 09u45 lokale tijd met Werner Struth, lid van de Raad van Bestuur van de Bosch Groep, in het Mandalay Bay Hotel, South Convention Center, Ball Rooms B, C & D  

Volg de hoogtepunten van Bosch op CES 2017 via Twitter: #BoschCES

Bosch-stand: Van donderdag 5 januari 2017 tot zondag 8 januari 2017: Central Hall, #14128

Bosch-experten delen expertise:

 

---

 

Mobility Solutions is de grootste businesssector binnen de Bosch Groep. Volgens voorlopige cijfers bedroeg de omzet in 2015 41,7  miljard euro of 60  procent van de totale omzet van de Groep. Dit maakt de Bosch Groep tot een van de grootste leveranciers uit de automobielsector. Mobility Solutions combineert de expertise van de Groep in drie mobiliteitsdomeinen - automatisering, elektrificatie en connectiviteit - en biedt de klanten geïntegreerde mobiliteitsoplossingen.De belangrikste activiteiten zijn injectietechnologie voor verbrandingsmotoren, diverse oplossingen voor de elekrtificatie van de aandrijflijn, veiligheidssystemen, rijhulpsystemen en geautomatiseerde functies, technologie voor gebruiksvriendelijk infotainment alsook car2car- en car2X-communicatie, en concepten, technologie en service voor de automotive aftermarket. Bosch is synoniem voor een groot aantal innovaties in de automobielsector, zoals het elektronisch motorbeheer, het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP® en de common-raildieseltechnologie.

 

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 375.000 medewerkers (situatie op 31 december 2015). Het bedrijf realiseerde in het boekjaar 2015 een omzet van meer dan 70 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. De Bosch Groep bestaat onder meer uit de Robert Bosch GmbH met ongeveer 440 dochter- en regionale maatschappijen in ongeveer 60 landen. Het Bosch wereldwijde productie- en verkoopnetwerk, inclusief verkoop- en service partners, is vertegenwoordigd in ongeveer 150 landen. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is de innovatieve kracht. Bosch stelt 55.800 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling op ongeveer 115 locaties over de hele wereld. De Bosch Groep bevordert met al zijn producten en diensten de levenskwaliteit van mensen door middel van innovatieve, nuttige en fascinerende oplossingen. Op die manier biedt het bedrijf wereldwijd “Technologie voor het leven”. 

Meer informatie vindt u op www.bosch.com, www.bosch.be, www.bosch-press.com, en http://twitter.com/BoschPresse.