McAfee blijft Belgisch marktleider in zakelijke antivirusoplossingen, maar verliest marktaandeel

McAfee blijft Belgisch marktleider in zakelijke antivirusoplossingen, maar verliest marktaandeel

Marktaandeel McAfee, Symantec en Trend Micro blijft dalen

McAfee blijft de markt van de antivirusoplossingen aanvoeren, ondanks een dalend marktaandeel. Dit blijkt uit een marktanalyse van databasemarketingspecialist Computer Profile, waarbij meer dan 3673 Belgische bedrijven met meer dan vijftig medewerkers zijn ondervraagd. 

Computer Profile maakt in haar analyse een onderscheid tussen de penetratie (het aantal bedrijven dat een bepaalde antivirusoplossing gebruikt) en de installed base. Deze laatste verwijst naar het aantal geautomatiseerde werkplekken dat elk bedrijf telt en bijgevolg het aantal keer dat een antivirus werd geïnstalleerd.

Gekeken naar de penetratie zien we, net als in 2017, dat McAfee (27,3%), Symantec (24,8%) en Trend Micro (17,3%) de top drie invullen. McAfee is wel de enige zijn aandeel langzaam zag dalen, in 2010 had het bedrijf nog een marktaandeel van 39,1%. Bij de andere twee spelers bleef dit doorheen de jaren ongeveer gelijk. Wel zien we Kaspersky, ESET, Sophos en F-secure in de afgelopen 8 jaar terrein winnen. De sterkste groeier onder hen is Kaspersky met een stijging van 4% in 2010 naar 12% vandaag.

Van het totale aantal geautomatiseerde werkplekken overheen alle locaties (installed base), wordt 31% beschermd door een antiviruspakket van McAfee. Ook hier wordt de tweede plaats ingenomen door Symantec (22,6%) en Trend Micro (15,7%). Er is echter wel een verschil merkbaar naargelang de grote van de ondervraagde onderneming. Zo is McAfee bij de multinationals de grote winnaar met 48,6%. Bij de KMO’s moet McAfee (22%) de eerste plaats afstaan aan Symantec (23,1%). Maar ook Symantec haalt haar grootste aandeel bij de multinationals (26,7%). Trend Micro wordt dan weer het meest geïnstalleerd bij de grote nationale bedrijven (19,3%). Kaspersky haalt haar grootste aandeel bij de publieke bedrijven (11,4%).

Bekijken we de regionale verschillen, dan wordt in Vlaanderen McAfee (34,2%) en Symantec 25,1%) het meest gebruikt. Dit is ook zo in Brussels grondgebied met 31,85% van de installaties voor McAfee en 20,03% voor Symantec. In Wallonië heeft Trend Micro (21,4%) dan weer de bovenhand, gevolgd door Symantec (16,5%). Verrassend in deze regio is ook dat ESET hier de vierde grootste partij is met een aandeel van 14,9%). 

---------

Over Computer Profile
Als zelfstandige database marketingorganisatie helpt Computer Profile ICT-bedrijven met het in kaart brengen en gericht benaderen van de juiste doelgroep. Computer Profile beschikt over een database met de 30.000 belangrijkste bedrijfslocaties in het Benelux bedrijfsleven en de overheid. Van deze organisaties heeft Computer Profile een actueel overzicht van de ICT- infrastructuur. Als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG) biedt Computer Profile deze informatie ook over andere Europese landen.

Computer Profile heeft vestigingen in Zaventem en Breda. Meer informatie is te vinden op www.computerprofile.com en www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via Twitter

Contacteer ons
Ilse Derijck Communications Consultant, Outsource Communications
Ilse Derijck Communications Consultant, Outsource Communications
Over Outsource Communications

Outsource Communications is een strategisch communicatieadviesbureau. Wij bouwen, versterken en beschermen de reputatie en de merken van onze klanten via interne en externe communicatieacties. Verbazingwekkend creatief, altijd effectief en 100% geëngageerd.

Outsource Communications
Steenweg op Brussel 213
1780 Wemmel
Belgium