ICT & utilities-sector koploper in CRM-gebruik

ICT & utilities-sector koploper in CRM-gebruik

  • Manufacturing sector sterkste stijger
  • CRM-oplossingen steeds meer hosted en in de cloud
Een CRM-oplossing laat een onderneming toe haar klanten sneller en gerichter te bedienen. Uit een marktanalyse van data driven marketingspecialistComputer Profile, waarbij 3.774 Belgische bedrijven met meer dan vijftig medewerkers zijn ondervraagd, blijkt dat de ICT-& utilities-sector koploper is, met 51% van de bedrijven die een CRM-pakket in gebruik hebben. 

De sterkste stijging noteerde Computer Profile in de manufacturingsector met een stijging van 16 procentpunt ten opzichte van 2010. Overheen alle sectoren, maakt gemiddeld 30% van de bedrijven gebruik van een CRM-oplossing. De overheids- en gezondheidssector lijken matig te scoren, maar hier moet enige nuance aan de dag gelegd worden. In beide sectoren wordt namelijk gebruik gemaakt van andere systemen die Computer Profile officieel niet registreert als CRM-systemen: leerlingvolgsystemen, leerlingadministratiesystemen of burgeradministratiesystemen. 

Belgische bedrijven hebben steeds meer vertrouwen in de cloud en in externe partijen voor het hosten van hun CRM-oplossing. Zo tekende Computer Profile sinds 2012 een stijging van 14 procentpunt op voor de cloud (van 10% tot 24%), en 11 procentpunt voor hosting (van 7% tot 18%). Sinds 2014 zien we dat het merendeel van de bedrijven de voorkeur geeft aan het remote draaienvan de CRM-oplossing. In 2018 is dit nog steeds zo bij 37%. Een sterke daling werd dan weer genoteerd bij de CRM-oplossing op locatie. Van 49% in 2012 naar 32% in 2018.Daartegenover staat dat dit altijd de tweede plaats inneemt. 

De top 3 van CRM vendoren wordt ingepalmd door SAP (47%), Microsoft (23%) en Salesforce.com (20%). Maakten in 2010 de ‘custom build’ oplossingen nog 27,5% uit van de markt, in 2018 is dit nog slechts 9,1%. Waarmee het in 2018 nog de vierde plaats inneemt in de ranglijst. Deze vier actoren nemen ook de hoofdrol in bij de verschillende marktsegmenten, hoewel de verdeling van de koek per segment verschilt. Zo staat Microsoft op de eerste plaats bij de publieke bedrijven (32%) en de KMO’s (30%). Maar bij de nationale bedrijven neemt het de tweede plaats in (24%) en bij de multinationals staat Microsoft op de derde plaats (16%). Bij deze laatste speelt SAP dan weer de hoofdviool met 56%, evenals bij de nationale bedrijven (53%). Bij de publieke bedrijven landt SAP dan weer op de derde plaats. Hier wordt de tweede plek ingenomen door Oracle (27%)

 

####

 

Over Computer Profile

Computer Profile is een onafhankelijke data driven marketingorganisatie, en is al meer dan 25 jaar de strategische marketingpartner voor de ICT. De organisatie biedt diepgaande marktanalyses en permanent geactualiseerde data over installed base, projecten en DMU-contacten van de 30.000 belangrijkste bedrijven en overheidsinstellingen in de Benelux. Met deze data kunnen klanten snel, efficiënt en gericht hun doelmarkt identificeren en benaderen. Een team van ervaren business development specialisten kan bovendien relevante opportuniteiten kwalificeren door inbound en outbound lead-generation activiteiten. 

Computer Profile heeft kantoren in Zaventem (B) en Breda (NL) en garandeert, als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG), dezelfde hoge standaard in kwaliteit en uitvoering over heel Europa. Lees meer op www.computerprofile.comen www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via Twitter.

Contacteer ons
Ilse Derijck Communications Consultant, Outsource Communications
Jurgen Verheijen Marketing & Communication Manager, Computer Profile
Ilse Derijck Communications Consultant, Outsource Communications
Jurgen Verheijen Marketing & Communication Manager, Computer Profile
Over Outsource Communications

Outsource Communications is een strategisch communicatieadviesbureau. Wij bouwen, versterken en beschermen de reputatie en de merken van onze klanten via interne en externe communicatieacties. Verbazingwekkend creatief, altijd effectief en 100% geëngageerd.

Outsource Communications
Steenweg op Brussel 213
1780 Wemmel
Belgium