Helft Belgische bedrijven was offline in afgelopen 12 maanden

Helft Belgische bedrijven was offline in afgelopen 12 maanden

Slechts 51% test geregeld of back-ups werken, blijkt uit onderzoek Nucleus naar ervaringen met downtime en gegevensverlies

Antwerpen - 50 procent van de Belgische bedrijven werd de afgelopen 12 maanden geconfronteerd met downtime. Bij ruim 9 procent van de respondenten waren netwerk, servers en/of website en applicaties zelfs vijf keer of meer onbereikbaar. Dat blijkt uit onderzoek dat Nucleus, specialist op vlak van hosting en Uptime-as-a-Service, uitvoerde in samenwerking met IT-vakblad Data News.

Het onderzoek, waarin vooral werd gepeild naar ervaringen met downtime en gegevensverlies, levert nog heel wat andere interessante resultaten op. Zo blijkt dat mensen die nog niet werden geconfronteerd met downtime, de impact ervan vaak onderschatten. Van de bedrijven die de afgelopen twaalf maanden geen downtime hadden, vindt 27 procent een downtime van meer dan een uur aanvaardbaar. Bij wie meer dan één keer te maken had met downtime, ligt dat aantal veel lager, op 10 procent. Die verwachtingen worden zelden ingelost: bij 42% van de respondenten duurde het meer dan 1 uur voor de downtime opgelost raakte. Bij 5% lag een deel van het systeem zelfs meerdere dagen plat.

Geen idee van de kost van downtime
Ander opvallend resultaat: 61 procent van de respondenten heeft geen of slechts een heel vaag idee van hoeveel downtime hen kost. Die totale kost loopt sneller op dan verwacht: je dient niet alleen rekening te houden met het verlies aan inkomsten en productiviteit, maar ook de herstelkosten, gemiste salesopportuniteiten en verloren klanten moeten mee worden genomen in de berekening. Ook over de afspraken die met de hostingpartner werden gemaakt over compensaties voor downtime, zijn verrassend weinig (23%) respondenten echt goed op de hoogte. Zelfs 27 procent van de eindbeslissers heeft geen idee.

Dataverlies
Het is niet onlogisch: hoe groter het bedrijf, hoe meer data er is en hoe meer kans op dataverlies. Dus terwijl 86% van de bedrijven met minder dan 100 medewerkers geen data verloor de afgelopen 12 maanden, ligt dat met 73 procent heel anders voor bedrijven met meer dan 100 medewerkers. Voor alle categorieën geldt wel dat er serieuze maatregelen worden genomen na dataverlies: slechts 2 procent van de bedrijven werd meer dan één keer geconfronteerd met het verlies van gegevens.

Back-ups te weinig getest
Belgische bedrijven zijn goede leerlingen als we kijken naar het maken van back-ups als maatregel tegen dataverlies. 40% van de bedrijven maakt meerdere keren per dag een back-up. Slechts 13% maakt er nooit, of heeft geen idee of er reservekopieën worden gemaakt van de gegevens. Maar als we kijken naar de bruikbaarheid van die kopieën, zijn de resultaten heel wat verontrustender: slechts 51% van de bedrijven test geregeld of die back-ups ook effectief werken. Bovendien heeft geen 55% van de bedrijven een disaster recovery plan, al is 18% wel van plan om er werk van te maken.

Voor het onderzoek werden 337 lezers van Data News bevraagd. Ze werken in de privésector, bij de overheid of in non-profit. 56% van de respondenten werkt in een bedrijf buiten de IT-sector.

Download de volledige resultaten van het onderzoek.

Gebruik de online downtime calculator voor meer informatie over het bereken van de kost van downtime voor bedrijven.

###

Over Nucleus
Nucleus levert hostingoplossingen op maat van elk bedrijf. Het bedrijf zorgt voor Uptime-as-a-service: het garandeert dat de websites, applicaties of servers van klanten maximaal beschikbaar zijn. Nucleus staat in voor het beheer, het onderhoud, de monitoring en de beveiliging van de infrastructuur en levert 24/7 lokale ondersteuning. Voor meer informatie, surf naar www.nucleus.be

Contacteer ons
Over Outsource Communications

Outsource Communications is een strategisch communicatieadviesbureau. Wij bouwen, versterken en beschermen de reputatie en de merken van onze klanten via interne en externe communicatieacties. Verbazingwekkend creatief, altijd effectief en 100% ge├źngageerd.

Outsource Communications
Steenweg op Brussel 213
1780 Wemmel
Belgium