Desktop heeft voorsprong, maar laptop zet achtervolging in

Desktop heeft voorsprong, maar laptop zet achtervolging in

Zaventem - In België voert de desktop nog steeds de ranglijst van zakelijke eindgebruikerssystemen aan. Maar de laptop is aan een stille opmars bezig. Zowel bij de desktops, thin clients, als de laptop zijn Dell en HP de meest voorkomende vendoren. Apple draagt de kroon bij de tablets. Dit blijkt uit een marktanalyse van databasemarketingspecialist Computer Profile, waarbij meer dan 4.858 Belgische bedrijven met meer dan 50 werknemers zijn ondervraagd. 

Van het totale aantal computersystemen bij eindgebruikers in de zakelijke markt, neemt de desktop 58 procent in. Het is hierdoor het meest voorkomende zakelijke computersysteem. Maar sinds de metingen in 2010 is er wel een dalende trend zichtbaar, die evenwel de laatste vier jaar redelijk stabiel bleef. Evenredig met de daling zien we een stijging van het aantal laptops, die een derde van de markt innemen (34%). De groei die thin clients and tablets kenden de laatste jaar blijkt evenwel te stagneren, en kent zelfs een lichte daling bij de tablets. 

Hoewel de desktop elk jaar aandeel verliest, worden deze in 2018 nog steeds bij 92% van de ondervraagde bedrijven gebruikt. Gekeken naar de sectoren zijn er over het algemeen weinig verschillen. Uitschieter hier is evenwel de manufacturing sector, waar 95% van de organisaties desktops gebruikt. De ICT & utilities-sector kende de grootste daling: van 91,2% in 2011 naar 77% in 2018. 

Laptops zijn in gebruik bij 92% van de ondervraagde bedrijfsvestigingen. De laatste jaren bleef dit percentage echter ongewijzigd. Ook wat betreft sectoren zijn hier weinig tot geen verschillen merkbaar. 

Opvallend genoeg kent het aantal zakelijke tablets een dalende trend. Van 29% in 2016 naar 22% in 2018. De thin clients maken net zoals vorig jaar 7% uit van het totale aantal eindgebruikersystemen. Ongeveer een kwart van de organisaties (23%) geeft aan deze in huis te hebben. 

Vendoren

De markt voor eindgebruikers hardware wordt ingenomen door een beperkt aantal spelers. Apple blijft koploper op de Belgische zakelijke tabletmarkt met 66%, maar slikt wel een vermindering in aandeel van 5%. Apple wordt gevolgd door Samsung (14%) en Microsoft (6%), die beiden hun aandeel lichtjes zagen stijgen. Apple heeft ook het overwicht in de verschillende sectoren, behalve in de gezondheidssector, waar 49% de voorkeur geeft aan Samsung. 

Bij de desktops zijn HP en Dell de hoofdspelers, met respectievelijk 37,9% en 36,7%. Priminfo is de derde speler, met een aandeel van 11,5%. In de overheidssector heeft deze zelfs de overhand met 32,2%. HP (40,7%) en Dell (37,4%) spelen ook de hoofdviool bij de laptops. Hier neemt echter Lenovo een derde plaats in (15,4%) en zien we dat Fujitsu de enige fabrikant is die zijn beperkte aandeel nog zag verder slinken (van 4,9% in 2011 naar 2,7% in 2018). 

Bij de thin clients delen HP en Dell de eerste plaats met elk 35,1% van het totaal. IGEL komt op een respectabele derde plaats met 18%. De vendor zag bovendien zijn aandeel in 8 jaar tijd stijgen met 10%.  

 

-------

 

Over Computer Profile

Computer Profile is een onafhankelijke data driven marketingorganisatie, en is al meer dan 25 jaar de strategische marketingpartner voor de ICT. De organisatie biedt diepgaande marktanalyses en permanent geactualiseerde data over installed base, projecten en DMU-contacten van de 30.000 belangrijkste bedrijven en overheidsinstellingen in de Benelux. Met deze data kunnen klanten snel, efficiënt en gericht hun doelmarkt identificeren en benaderen. Een team van ervaren business development specialisten kan bovendien relevante opportuniteiten kwalificeren door inbound en outbound demand-generation activiteiten. 

Computer Profile heeft kantoren in Zaventem (B) en Breda (NL) en garandeert, als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG), dezelfde hoge standaard in kwaliteit en uitvoering over heel Europa. Lees meer op www.computerprofile.com en www.emi-group.com, of volg Computer Profile op Twitteren LinkedIn.

 

 

Contacteer ons
Ilse Derijck Communications Consultant, Outsource Communications
Ilse Derijck Communications Consultant, Outsource Communications
Over Outsource Communications

Outsource Communications is een strategisch communicatieadviesbureau. Wij bouwen, versterken en beschermen de reputatie en de merken van onze klanten via interne en externe communicatieacties. Verbazingwekkend creatief, altijd effectief en 100% geëngageerd.

Outsource Communications
Steenweg op Brussel 213
1780 Wemmel
Belgium