De Frankenstein-factor: de anatomie van de angst voor Artificial Intelligence

De Frankenstein-factor: de anatomie van de angst voor Artificial Intelligence

Lancering van het nieuwe SogetiLabs rapport over Machine Intelligence

Brussel “The Frankenstein Factor - The Anatomy of Fear of AI”, is het derde SogetiLabs rapport in een reeks van vier over het onderwerp “Machine Intelligence”. Het gaat over de angst voor Artificiële Intelligentie en hoe organisaties hiermee kunnen omgaan.  

“Het einde van de beschaving”, wordt het door sommigen genoemd. Artificiële Intelligentie zal het overnemen. We zullen de slaven zijn, de computers onze meesters. De geschiedenis van angst voor machines leert ons dat dit altijd al het geval geweest is. We vrezen het 'unheimische' (“het beklemmende, onbehaaglijke gevoel”, Freud), het geautomatiseerde, de levende poppen en de androïden.

“In ons nieuwe rapport geven we een belangrijk signaal af dat angst serieus genomen moet worden bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie projecten. Het onderbewustzijn speelt daarbij een grote rol. Inzichten vanuit de psychotherapie zijn nodig om angsten beter te begrijpen. Het plaatsen van een menselijke robot bij de bedrijfsreceptie zorgt voor onrust over banenverlies bij medewerkers. Hetzelfde geldt voor een eenvoudige foto van een robot die gepresenteerd wordt in een directie-overleg. Dat leidt tot onbedoelde reacties die gesprekken ongewenste kanten opsturen,” vertelt Menno van Doorn, Directeur van VINT en één van de auteurs van dit rapport. 


De kernboodschappen van het rapport:

 1. Een nieuwe formule voor IT succes

  Efficiëntie x Effectiviteit x Bestaan = IT succes. De CIO zou rekening moeten houden met het menselijke bestaan. Vernieuwing en innovatie nastreven, enkel gebaseerd op efficiëntie en effectiviteit, is niet langer voldoende. De angst voor AI en de aantrekkelijkheid van meer op mensen lijkende (ro)bots zullen de toekomstige scenario’s van organisaties bepalen. 
   
 2. Een nieuwe rol voor de CIO: therapeut 
  Het onderbewustzijn, de unheimische gevoelens die gepaard gaan wanneer we met automatisering geconfronteerd worden, de aantrekkelijkheid van te praten met een robot: al deze emotionele dimensies van het AI tijdperk maken nieuwe vaardigheden noodzakelijk bij de top van organisaties.
   
 3. Transparantie en een therapeutische dialoog
  Zelfs als er niets te vrezen zou zijn door het gebruik van AI, zouden organisaties angst moeten hebben voor de angst. Transparant zijn over hoe algoritmes werken, is al een stap naar de oplossing. Met de nieuwe wetgeving, zoals de Europese AI-resolutie (februari 2017), zal verder   nadruk gelegd worden op transparantie. De therapeutische dialoog met klanten en medewerkers is de enige weg vooruit.
   
 4. Vier manieren om de angst voor AI te beschouwen 
  AI wordt gevreesd omwille van zijn superintelligentie, maar ook omwille van zijn superdomheid. Dit is een angst van het onderbewustzijn, beschreven door Sigmund Freud en Ernst Jentsch. Het gaat om de angst voor het verlies van cultuur, dat anders lijkt te zijn in het oosten en het westen. En tenslotte is er de existentiële angst, de 4 oerangsten waar elke mens mee moet omgaan. 
   

Nieuwsgierig?
Het rapport kan gratis gedownlaoded worden via Sogeti’s online bookstore: www.sogeti.com/onlinebookstore

 

---


Over Sogeti
Sogeti is marktleider in technologie- en softwaretesting, gespecialiseerd in applicatie-, infrastructuur- en engineeringdiensten. Sogeti biedt vooraanstaande testing, business inteligence & analytics, mobile, cloud en cybersecurity-oplossingen. Hierbij combineert het methodologieën van wereldklasse met haar globaal delivery model, Rightshore®. Bij Sogeti werken meer dan 20.000 professionals in 15 landen, met een sterke lokale aanwezigheid in meer dan 100 vestigingen in Europa, de Verenigde Staten en Indië. Sogeti is een volledige dochteronderneming van Cap Gemini S.A. en staat genoteerd op de Beurs van Parijs. Voor meer informatie: www.sogeti.com

Rightshore® is een handelsmerk van Capgemini

 

Contacteer ons
Kristin Vastenaeken Marketing & Communication Manager , Sogeti Belux
Ilse Derijck Communications Consultant, Outsource Communications
Kristin Vastenaeken Marketing & Communication Manager , Sogeti Belux
Ilse Derijck Communications Consultant, Outsource Communications
Over Outsource Communications

Outsource Communications is een strategisch communicatieadviesbureau. Wij bouwen, versterken en beschermen de reputatie en de merken van onze klanten via interne en externe communicatieacties. Verbazingwekkend creatief, altijd effectief en 100% geëngageerd.

Outsource Communications
Steenweg op Brussel 213
1780 Wemmel
Belgium