Belgische producent van snijmachines voor de voedingsindustrie is wereldspeler

Belgische producent van snijmachines voor de voedingsindustrie is wereldspeler

FAM geeft al 40 jaar wereldwijd vorm aan voedsel

Het in Kontich gevestigde FAM specialiseert zich al sinds 1980 in industriële snijmachines voor allerlei types voeding. Denk aan aardappelen die tot frietjes en chips versneden worden, mozzarella die in reepjes gesneden wordt voor op pizza, sla en groentjes voor in de salad bowls in de supermarkt, voorgesneden soepgroenten, etc. Met de slogan “wij geven wereldwijd vorm aan voedsel” toonde het bedrijf zijn sterkte op de internationale markt, en veroverde het een leiderspositie in verschillende segmenten en in heel wat regio’s verspreid over de wereld. FAM is ondertussen actief in 97 landen wereldwijd en viert dit jaar in december zijn 40e verjaardag.

Export drijft groei aan

De voorbije jaren heeft FAM een uiterst sterk parcours afgelegd. De omzet steeg op vijf jaar tijd met maar liefst 107%, van 14 miljoen euro in 2014 naar 29,68 miljoen euro in 2019. “Een groei die grotendeels, voor 91,3%, gebaseerd is op onze omzet uit export”, stelt CEO Mark Van Hemelrijk tevreden vast, “een zeer gezonde export, mag ik best wel zeggen: we zijn aanwezig op verschillende continenten, in maar liefst 97 landen. En we zijn nog niet van plan onze expansie te stoppen.”

De ‘Leeuw van de Export’ als bekroning van succesvolle strategie

In september 2020 werd de ‘Leeuw van de Export’, de Vlaamse exportprijs die jaarlijks Vlaamse bedrijven bekroont met de meest opvallende exportstrategie- en resultaten, toegekend aan FAM. Mark Van Hemelrijk, CEO van FAM: “Onze uitstekende resultaten in de voorbije vijf jaar spreken uiteraard voor zich. Maar FIT beloont ook onze strategie om uit te blinken in één specifieke markt waarmee we de wereld veroveren. Last but not least: FAM is het levende bewijs dat je een gezonde en duurzame exportstrategie kan uitwerken waarbij de plaatselijke partners en toeleveranciers een belangrijke rol spelen. Wij geloven in onze maatschappelijke rol waarin we iets teruggeven aan Vlaanderen en onze economie voor alle kansen die we hier hebben kunnen benutten.”

Doorheen de geschiedenis van FAM staan twee woorden centraal in het beleid: innovatie en co-creatie. Beide concepten zijn niet van elkaar los te koppelen, benadrukt Mark Van Hemelrijk: “We zoeken continu naar nieuwe technologieën om onze producten beter te maken, maar we willen niet zomaar innoveren om te innoveren. Het leeuwendeel van onze innovatie ontstaat uit het analyseren van de behoeften van een klant, en het compromisloos zoeken - in nauwe samenwerking met de klant - naar de beste oplossing om deze klant te helpen. Dit leidt dan vaak tot innovatieve toepassingen, die we nadien ook voor andere klanten kunnen gebruiken.”

Historiek

Met de naamswijziging van F&V naar FAM – voluit Fabricatie & Advies voor Machinebouw – zag het bedrijf zoals we het nu kennen het levenslicht. Op dat moment veranderde ook de focus van het bedrijf: van de productie van oogstmachines en afvulmachines voor sauzen, naar het design en de productie van voedselverwerkingsmachines.

In 1997 werd FAM onderdeel van de Hifferman Group, een holding van verschillende bedrijven waaronder Stumabo International, gespecialiseerd in de productie van precisiemessen.

---

Over FAM NV

FAM focust op de ontwikkeling van industriële snijmachines voor de voedingsindustrie. We leveren klanten de oplossingen die zij nodig hebben voor het versnijden van fruit, groenten, noten, kaas, vlees en gevogelte, vis, chips & frieten. De afgelopen zestig jaar hebben wij een langlopende, nauwe samenwerking opgebouwd met zeer betrouwbare, invloedrijke bedrijven, klanten en partners in de markt van de industriële voedselverwerking. We zijn aanwezig op alle continenten, met testcentra, stock en service. Een belangrijke bijdrage tot onze kwaliteit is de synergie met ons zusterbedrijf Stumabo International, producent van precisiemessen voor de voedselverwerkende industrie. Onze gecombineerde kennis van de belangrijkste knelpunten waar de voedingsindustrie mee te maken heeft, maakt het ons mogelijk om u precies die vernieuwingen en revoluties voor te stellen waarnaar u op zoek bent. Meer informatie vindt u op www.fam.be.

Contacteer ons
Nathalie Demeulemeester Communication Manager FAM
Katleen Peeters Outsource Communications
Nathalie Demeulemeester Communication Manager FAM
Katleen Peeters Outsource Communications
Over Outsource Communications

Outsource Communications is een strategisch communicatieadviesbureau. Wij bouwen, versterken en beschermen de reputatie en de merken van onze klanten via interne en externe communicatieacties. Verbazingwekkend creatief, altijd effectief en 100% geëngageerd.

Outsource Communications
Steenweg op Brussel 213
1780 Wemmel
Belgium