Belgische bedrijven houden bij voorkeur hun servers lokaal

Belgische bedrijven houden bij voorkeur hun servers lokaal

  • Cloud-hosting de hype voorbij
  • België aanzienlijk meer servers op locatie dan Nederland
Het aantal servers op locatie is verminderd en cloud-hosting wint aan populariteit. Maar toch houden Belgische bedrijven bij voorkeur hun servers lokaal. Dit blijkt uit een marktanalyse van databasemarketingspecialist Computer Profile, waarbij meer dan 2.700 Belgische bedrijven met meer dan 50 werknemers zijn ondervraagd. 

Het aantal Belgische bedrijven dat servers (mainframe, midrange en X86 servers) op de eigen locatie houdt vermindert. In 2010 had 97,5% van de ondervraagde bedrijven hun servers on premise. In 2018 daalde dit percentage tot 83,9%. Vergeleken met onze noorderburen is deze daling miniem. Hier zakte het aantal lokale servers namelijk van 97,3% in 2010, naar 57,6% in 2018. Gekeken naar sectoren, voert het onderwijs de ranglijst aan met 89,8% dat de servers lokaal staan heeft. De financiële (77,1%) en ICT (77,2%) sector hebben het minst servers op locatie.

Daarnaast geraakt cloud-hosting stilaan de hype voorbij. Acht jaar geleden was dit nog een onbekend fenomeen. In 2018 is over alle organisaties en sectoren heen, de penetratie van public en private cloud servers gestegen naar gemiddeld 9%. Uit de analyses per sector komen wel enkele uitschieters naar voor. Zo steeg op één jaar tijd het aantal cloud-hosted servers in de ICT, telecom en utilities sector van 3,8% naar 20,0%, en kende wholesale en retail een stijging van 2,9% naar 10,9%. Ook de financiële en business services sector tekende een stijging op van 3,2% naar 10,6%. 

High-end

In België blijft het gebruik van high end servers (mainframes en midrange servers) teruglopen. Slechts 18% van de bedrijfsvestigingen gebruikt high end serversystemen, lokaal of in een datacenter op een andere locatie. In 2010 lag de penetratiegraad nog op 33,4%. Ook hier is er een groot verschil met Nederland, waar nog slechts 9% van de vergelijkbare bedrijfslocaties een high end systeem gebruikt. De meest gebruikte high end servers zijn deze van IBM, met een installed base van 80,7%, gevolgd door Oracle met 10,5%. 

X86 servers

Het gebruik van X86 servers op locatie blijft eveneens teruglopen, maar ook hier is dit minder dan in Nederland. In 2010 gaf nog 96% van de Belgische en 96% van de Nederlandse bedrijfsvestigingen aan dat men X86 servers op locatie in gebruik had. In 2018 is dit 82% bij de Belgische vestigingen, in Nederland nog slechts 57%.

“Algemeen genomen daalt het aantal servers op locatie bij bedrijven,” stelt Erik van Gurp, business analist bij computer Profile: “Een aantal evoluties liggen hier aan de grondslag. Zo is er een duidelijke beweging naar de cloud merkbaar, waarbij steeds meer bedrijven servers als IaaS afnemen bij spelers als Microsoft en Amazon. Daarnaast besteden steeds meer bedrijven het beheer van hun servers uit aan gespecialiseerde partijen. Een derde ontwikkeling, die in België minder merkbaar is, is de consolidatie van servers binnen een organisatie.”

Bekijken we de installed base bij de Belgische bedrijven, dan zijn er doorheen de jaren weinig veranderingen merkbaar. HPE blijft de grootste leverancier, gevolgd door Dell EMC (22,8%) en Fujitsu (8,2%). Met de verkoop van de desktop/laptoptak aan Lenovo trok IBM zich finaal terug uit de X86-markt. De cijfers laten echter zien dat het aandeel van Lenovo/IBM langzaam kleiner wordt en dat Lenovo nog niet zo’n sterke marktpositie heeft. 

De penetratiegraad van X86 servers is met 93,1% bij de KMO’s het hoogst, de nationale ondernemingen tekenen het laagste percentage op met 70,9%. HPE heeft het grootste aandeel servers op locatie bij Multinationals (72,3%). In het publieke domein heeft HPE slechts een aandeel van 46,6%. 

-------

Nota voor de redactie

Computer Profile analyseerde drie types servers. De mainframes, die nog slechts sporadisch voorkomen en voornamelijk IBM-systemen zijn. De midrangesystemen, waaronder onder andere de IBM Power Systems, Bull, Sun Microsystems en consoorten vallen. En tenslotte de X86 servers, ook PC servers genoemd. Dit zijn servers met standaard processoren zoals ook in gewone computers worden gebruikt. De mainframes en midrange-systemen worden samen omschreven als ‘High End Servers’.

Over Computer Profile

Als zelfstandige database marketingorganisatie helpt Computer Profile ICT-bedrijven met het in kaart brengen en gericht benaderen van de juiste doelgroep. Computer Profile beschikt over een database met de 30.000 belangrijkste bedrijfslocaties in het Benelux bedrijfsleven en de overheid. Van deze organisaties heeft Computer Profile een actueel overzicht van de ICT-infrastructuur. Als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG) biedt Computer Profile deze informatie ook over andere Europese landen.

Computer Profile heeft vestigingen in Zaventem en Breda. Meer informatie is te vinden op www.computerprofile.com en www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via Twitter.

Contacteer ons
Ilse Derijck Communication Consultant, Outsource Communications
Jurgen Verheijen Marketing & Communication Manager, Computer Profile
Ilse Derijck Communication Consultant, Outsource Communications
Jurgen Verheijen Marketing & Communication Manager, Computer Profile
Over Outsource Communications

Outsource Communications is een strategisch communicatieadviesbureau. Wij bouwen, versterken en beschermen de reputatie en de merken van onze klanten via interne en externe communicatieacties. Verbazingwekkend creatief, altijd effectief en 100% geëngageerd.

Outsource Communications
Steenweg op Brussel 213
1780 Wemmel
Belgium