Belgisch internet klaar voor digitale evolutie

Belgisch internet klaar voor digitale evolutie

Belgisch internetknooppunt BNIX volledig vernieuwd

Vrijdag 8 juli 2016

  • Succesvolle migratie naar nieuw platform
  • Inspelen op hoger internetgebruik door o.a. mobiel internet, e-commerce, clouddiensten en Internet of Things
  • Hogere capaciteit, meer aansluitingsmogelijkheden en verlaagd energiegebruik

Brussel – Het Belgische internetknooppunt BNIX (Belgian National Internet eXchange) is onlangs succesvol gemigreerd naar een nieuw platform. Dankzij dit nieuwe platform met een hogere capaciteit en schaalbaarheid is het hart van het Belgische Internet voorbereid op de digitale evolutie die zich de laatste jaren steeds meer laat voelen. 

Jan Torreele, Directeur van Belnet: “Het oude platform zat aan zijn maximale capaciteit en was ‘end-of-life’. Daarnaast is er een sterke opkomst van technologische ontwikkelingen waardoor het internetgebruik in België nog verder zal groeien. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan mobiel internet, e-commerce, clouddiensten en het Internet of Things. Daarom was het nodig om meer capaciteit te voorzien en het BNIX-platform te vernieuwen.”

BNIX, dat vorig jaar zijn 20-jarig bestaan mocht vieren, zorgt ervoor dat internetleveranciers (zoals Proximus en Telenet), content providers (zoals de VRT, Facebook en sinds kort CloudFlare) en grote bedrijven (zoals AT&T en Verizon) sneller, kwalitatiever én goedkoper dataverkeer kunnen uitwisselen. Telde het platform bij de opstart slechts 6 participanten, anno 2016 zijn er 56 organisaties op het platform aangesloten.

De belangrijkste voordelen van het nieuwe platform:

  • Verhoogde capaciteit met 13,2 terabit per seconde (Tbps) switches
  • Groter aantal 10 Gbit/s-poorten
  • Betere energie-efficiëntie
  • Grotere schaalbaarheid
  • Nieuwe dienst in 2016: 100 Gbit/s-poorten

Eric Loos van BICS, dat wereldwijd mobiele datadiensten aanbiedt: “Dankzij het vernieuwde BNIX-platform kunnen wij nu nog sneller lokaal dataverkeer uitwisselen met andere partijen. Dit leidt tot een kwalitatievere dienstverlening naar onze eindgebruikers toe en een grotere klanttevredenheid.”

BNIX Networking Event

Op donderdag 29 september 2016 organiseert Belnet het zevende BNIX Networking Event in Brussel. Het event is een unieke gelegenheid voor de huidige en toekomstige participanten en partners om te netwerken en ervaringen uit te wisselen.

 

###

 

Over BNIX:

BNIX (Belgian National Internet eXchange) vormt het hart van het Belgische internet. Het ultraperformante BNIX-netwerk is de plek waar internet service providers (ISP’s), internet content providers en grote private bedrijven binnen België IP-verkeer uitwisselen. Het platform ondersteunt zowel IPv4 als IPv6 (de recentste evolutie van het IP protocol) en is geschikt voor specifieke toepassingen zoals multicast. BNIX promoot verder ook innovatieve en toekomstgerichte internettechnologie in België. Het BNIX-netwerk wordt al sinds 1995 beheerd door Belnet, het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk Momenteel telt BNIX meer dan 50 participanten. Meer informatie vindt u op www.bnix.net

Over Belnet:

Belnet is de federale overheidsorganisatie die sinds 1993 instaat voor het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk dat internettoegang aan zeer hoge bandbreedte en internetdiensten levert aan Belgische universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten. Belnet telt meer dan 70 werknemers en behoort tot het Federale Wetenschapsbeleid. Het levert zijn diensten exclusief aan zowat 200 instellingen die ruim 700.000 eindgebruikers vertegenwoordigen. Dankzij zijn verworven expertise, zijn unieke marktpositie en zijn schaalvoordelen wil Belnet de groei van de kennis- en informatiemaatschappij in België helpen versnellen. Belnet staat ook in voor BNIX, het Belgische internetknooppunt, en CERT.be, het federale cyber emergency team. Meer informatie vindt u op www.belnet.be

Contacteer ons

Ilse Derijck

Communications Consultant

Outsource Communications