België en Nederland sluiten akkoord over draadloos internet voor overheidsmedewerkers via govroam

België en Nederland sluiten akkoord over draadloos internet voor overheidsmedewerkers via govroam

Belnet wil van govroam internationale standaard maken voor overheden

Vrijdag 16 oktober 2015 — Belnet, het Belgische nationale onderzoeksnetwerk, en de stichting government roaming Nederland (stichting govroam) hebben een akkoord gesloten over het gezamenlijke gebruik van government roaming (govroam). Dankzij deze samenwerking kunnen Belgische en Nederlandse overheidsmedewerkers voortaan ook eenvoudig surfen op het draadloze netwerk van hun collega’s in het buurland.

Het principe van govroam is eenvoudig: overheidsmedewerkers gebruiken hun eigen gebruikersnaam en wachtwoord om veilig te surfen op het draadloze netwerk van hun eigen overheidsdienst, maar ook op de netwerken van alle andere deelnemende organisaties. Dit gebeurt door de toegangsauthenticatie voor draadloze netwerken op een veilige manier onderling te koppelen.

In België biedt Belnet govroam aan, in Nederland is dit de Stichting govroam. Dankzij de samenwerkingsovereenkomst die beide landen hebben ondertekend, kan een Belgische overheidsmedewerker ook surfen op de wifinetwerken van deelnemende overheden in Nederland, en omgekeerd.

“Govroam maakt overheidsmedewerkers mobieler en zorgt ervoor dat ze efficiënter kunnen samenwerken, ook over landsgrenzen heen”, legt Jan Torreele, directeur van Belnet, uit.

“Govroam maakt onze overheid efficiënter want medewerkers kunnen nu ook in België gemakkelijker samenwerken en hun werk veiliger uitvoeren”, stelt Frank van Iersel, voorzitter van de stichting govroam.

Internationale uitrol

Belnet en de Stiching govroam zien hun samenwerkingsovereenkomst als de eerste stap naar een internationale uitrol van govroam. Beide landen werken samen om govroam verder te uniformiseren en er een internationale standaard van te maken. Verschillende andere landen hebben alvast interesse getoond.

Govroam is gebaseerd op ‘eduroam’, een gelijkaardig project binnen de onderzoeks- en onderwijssector. Omdat ook overheidsdiensten steeds meer samenwerken, is govroam ideaal om het gebruik van draadloze netwerken te vereenvoudigen. Elke organisatie bepaalt bovendien zelf wie welke toegangsrechten op het netwerk krijgt.

Voor meer informatie: www.govroam.be of www.govroam.nl

###

Over Belnet

Belnet is de federale overheidsorganisatie die sinds 1993 instaat voor het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk dat internettoegang aan zeer hoge bandbreedte en internetdiensten levert aan Belgische universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten. Belnet telt meer dan 60 werknemers en behoort tot het Federale Wetenschapsbeleid. Het levert zijn diensten exclusief aan zowat 200 instellingen die ruim 700.000 eindgebruikers vertegenwoordigen. Dankzij zijn verworven expertise, zijn unieke marktpositie en zijn schaalvoordelen wil Belnet de groei van de kennis- en informatiemaatschappij in België helpen versnellen. Belnet staat ook in voor BNIX het Belgische internetknooppunt, en CERT.be, het federale cyber emergency team. Meer informatie vindt u op www.belnet.be

Over stichting govroam

De stichting government roaming Nederland (stichting govroam) bevordert, begeleidt en ondersteunt het gebruik van govroam in de publieke sector in Nederland als veilige, betrouwbare en algemeen aanvaarde toegangsdienst tot het draadloze internet. Stichting govroam is in 2014 opgericht, mede op initiatief van SURFnet, het Nederlandse netwerk voor onderzoek en hoger onderwijs. Op dit moment is govroam reeds binnen het bereik gebracht van meer dan 50.000 overheidsmedewerkers, zowel van lokale als van centrale overheidsorganisaties. Stichting govroam maakt in de opstartfase gebruik van de kennis en ervaring die SURFnet heeft opgedaan bij het ontwikkelen en aanbieden van eduroam® in het onderwijs. Meer informatie vindt u op www.govroam.nl