Bedrijven in België tellen beduidend meer vrouwelijke beslissingsnemers dan in Nederland

Bedrijven in België tellen beduidend meer vrouwelijke beslissingsnemers dan in Nederland

Dinsdag 19 september 2017

  • Computer Profile analyseert gegevens van 30.000 bedrijven in Benelux
  • Vooral in HR en het onderwijs maken vrouwen de dienst uit
Zaventem – Het aandeel vrouwelijke beslissingsnemers binnen bedrijven is in België beduidend hoger dan in Nederland. Dit blijkt uit een inventarisatie door Computer Profile, een bedrijf gespecialiseerd in databasemarketing. Met iets meer dan 33% ligt België ruim voor op Nederland, waar vrouwen slechts 24% van deze posities innemen.

Computer Profile houdt voortdurend bij wie in het bedrijfsleven welke beslissingen kan nemen. Het bedrijft monitort al 20 jaar ruim 30.000 topbedrijven met meer dan 50 medewerkers in de Benelux-regio. Het gaat om 17.001 bedrijven in Nederland, 13.575 in België en 1.191 in Luxemburg. Een beknopte analyse levert heel wat interessante informatie op.

Gestage groei en stabilisatie

In België ligt het percentage vrouwelijke beslissingsnemers beduidend hoger dan in Nederland. Al in 1998 telde ons land 16% vrouwelijke beslissingsnemers. Nederland klokte toen af op 6%. Over de voorbije decennia nam het aantal vrouwelijke beslissingsnemers bij Belgische bedrijven gestaag toe, met een piek in 2015 tot 35%. Vandaag is 1 op 3 beslissingnemers in onze bedrijven een vrouw. Ook in Nederland nam het percentage vrouwelijke beslissingsnemers toe, al blijft hun aandeel sinds 2011 hangen rond de 23%.

Hoogste percentages in ‘zachte’ sectoren

Computer Profile analyseerde de data ook naar functiedomein en sector. Voor België en Nederland blijkt het functiedomein HR (met respectievelijk 71,12% en 62%) het enige domein te zijn waar vrouwen de meerderheid van de beslissingen nemen. In beide landen vind je het minst aantal vrouwelijke beslissingsnemers – niet geheel verrassend – in het IT-vakgebied (België 9% en Nederland 7,9%).

Bekijken we de onderverdeling volgens sector, dan vinden we de meeste vrouwelijke beslissingsnemers in België in de sectoren Onderwijs (38%), Overheid (37%) en Gezondheidszorg (34%). Voor Nederland zijn dit de sectoren Zorg (31%), Onderwijs (29%) en Dienstverlening (27%). Het laagste aandeel vinden we in België in de Transportindustrie (19%) en Minerale Industrie (20%). In Nederland scoort met nog geen 14% de Metaalindustrie het laagst.

“Uit onze data blijkt dat zowel overheden als ondernemingen nog meer stappen moeten zetten om tot een gendergelijk bestuur te komen. Nog niet voldoende vrouwen nemen een rol met beslissingskracht op in een onderneming,” stelt Tom Costers, Computer Profile Benelux. “Genderneutraliteit moet steeds het uitgangspunt zijn bij de selectie van een kandidaat: wat primeert is de geschiktheid voor de job. Maar bedrijven die een tandje bijsteken en de evolutie richting evenwicht versnellen, plukken daar zonder twijfel de vruchten van!”

+++

Over Computer Profile

Als zelfstandige database marketingorganisatie helpt Computer Profile ICT-bedrijven met het in kaart brengen en gericht benaderen van de juiste doelgroep. Computer Profile beschikt over een database met de 30.000 belangrijkste bedrijfslocaties in het Benelux bedrijfsleven en de overheid. Van deze organisaties heeft Computer Profile een actueel overzicht van de ICT-infrastructuur. Als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG) biedt Computer Profile deze informatie ook over andere Europese landen.

Computer Profile heeft vestigingen in Zaventem en Breda. Meer informatie is te vinden op www.computerprofile.com en www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via Twitter.

Man/Female_ domain_Belgium
Man/Female_Year_Belgium
Man/Female_Sector_Belgium
Man/Female_Year_Netherlands

Contacteer ons

Ilse Derijck

Communication Consultant

Outsource Communications