Automatische meting van slijtageniveau van de banden

Automatische meting van slijtageniveau van de banden

Een nieuwe bijdrage van Bosch aan de veiligheid van voertuigen: het slijtageniveau van de banden wordt geëvalueerd terwijl ze over een meetsysteem rollen

  • 3D-meting dankzij hogeresolutiecamera’s in combinatie met een gecodeerde lichtbron
  • Automatische meting terwijl voertuig over meetsysteem rolt
  • Geringe hoogte, ook geschikt voor voertuigen met een verlaagd onderstel
  • Winnaar van de Grand Prix Internationaux de l’Innovation Automobile van Equip’Auto in de categorie banden
Dankzij een nieuw TTM-systeem (Tire Tread Measurement) van Bosch is het voortaan mogelijk om de slijtage van de banden te meten terwijl ze over het meetsysteem rollen. Slechts een paar seconden later wordt het slijtageniveau van alle vier de banden weergegeven.

De twee meetmodules starten automatisch zodra een voertuig aan een snelheid lager dan of gelijk aan acht kilometer per uur over het meetsysteem rijdt. De profieldiepte van de banden wordt gemeten en in realtime weergegeven. Het TTM-systeem detecteert ook ongelijkmatige bandenslijtage, bijvoorbeeld ten gevolge van slechte bandenspanning of wielgeometrie. De werkplaats kan desgevallend de wielgeometrie controleren en indien nodig afstellen.

De controles in de werkplaats verlopen sneller en zijn makkelijker uit te voeren. De monteur heeft drie mogelijkheden om het TTM-systeem te sturen en de resultaten van de metingen te tonen: op een pc aan de werkpost, op een tablet of op een tv-scherm verbonden met internet (smart tv).  Deze laatste wordt idealiter geplaatst in de nabijheid van het TTM-systeem en is door de grootte van het scherm ook heel gebruiksvriendelijk. Zo kan de eigenaar van het voertuig de test volgen en onmiddellijk de resultaten bekijken.

Weinig gevoelig voor stof, vocht en temperatuurverschillen

Het TTM-systeem van Bosch maakt gebruik van hogeresolutiecamera’s met een gecodeerde lichtbron. De 3D-beeldverwerking maakt het mogelijk een uiterst fijne en gemillimetreerde weergave van de bandenprofielen te maken.

In vergelijking met andere systemen op de markt, die met een laser werken, heeft het TTM-systeem van Bosch geen mobiele componenten nodig voor de bandenanalyse. Het is daarom minder gevoelig voor stof, vibraties, vocht en temperatuurverschillen. Het optische venster van het meetsysteem kan gemakkelijk worden schoongemaakt met water.

De TTM van Bosch is verkrijgbaar in twee versies:

  • TTM 2104: Opbouwversie met rubberen op- en afrijplaten. Dankzij de geringe hoogte van amper 85 millimeter is dit model ook geschikt voor sportieve auto’s met een verlaagd onderstel.
  • TTM 2204: Inbouwversie voor montage in de vloer van de werkplaats. Beschikbaar eind 2017.

Beide modellen maken gebruik van twee identieke meetmodules met elk een lengte van 50 centimeter.

Snelle en betrouwbare meting, uitstekende hefboom voor de omzet in bandenservice

Door het TTM-systeem van Bosch stijgt de omzet van de werkplaats. Het systeem, dat idealiter aan de ingang van de werkplaats of in een actieve receptiezone geïnstalleerd wordt, levert onmiddellijk een volledig geautomatiseerd resultaat. De eigenaar van het voertuig ziet meteen het resultaat van de meting op de vier wielen op een scherm.

Bovendien is de betrouwbare en nauwkeurige meting van het TTM-systeem van Bosch een echte aanwinst voor de werkplaats. Zo weet de monteur steeds of een band moet vervangen worden en/of de weilgeometrie moet gecontroleerd worden, wat erg belangrijk en essentieel is om veilig te rijden.

Het TTM-systeem van Bosch won de Trophée d’Or in de Grands Prix Internationaux de l’Innovation Automobile in de categorie banden, toegekend in het kader van Equip’auto. Deze prijs erkent de technische ontwikkeling en marktgerichtheid voor dit nieuwe product waarvan de eerste bevindingen erg veelbelovend zijn.

---

De divisie Automotive Aftermarket (AA) voorziet de vervangmarkt en werkplaatsen wereldwijd van een compleet aanbod aan diagnose- en werkplaatsuitrusting, en een uitgebreid assortiment aan onderdelen – nieuwe en vervangstukken - voor personen- en bedrijfsvoertuigen. Het AA-assortiment bestaat uit originele Bosch-onderdelen en specifieke zelf ontwikkelde producten en diensten. Meer dan 17.000 medewerkers in 150 landen, ondersteund door een wereldwijd logistiek netwerk, zorgen ervoor door dat meer dan 650.000 verschillende onderdelen snel en tijdig bij de klanten afgeleverd worden. Via de afdeling "diagnostics" stelt AA test- en werkplaatsapparatuur, werkplaatssoftware, opleidingen en technische informatie ter beschikking. De divisie is ook verantwoordelijk voor Bosch Car Service, het grootste wereldwijde netwerk van onafhankelijke garagehouders met meer dan 16.000 franchisehouders, en van AutoCrew met meer dan 600 partners.

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 390.000 medewerkers (situatie op 31 december 2016). Het bedrijf realiseerde in 2016 een omzet van 73,1 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor slimme woningen, slimme steden, geconnecteerde mobiliteit en geconnecteerde industrie. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van Bosch Group bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiast maken. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven".

De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 450 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Verdeeld over 120 vestigingen over de hele wereld stelt Bosch 59.000 werknemers te werk in onderzoek en ontwikkeling. De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De bijzondere aandeelhoudersstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van Bosch Group. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 92 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Meer informatie is te vinden online op www.bosch.be,www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse, https://www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands, https://www.linkedin.com/company/bosch-belgium

Contacteer ons
Leen Van Parys Outsource communications
Leen Van Parys Outsource communications
Over Outsource Communications

Outsource Communications is een strategisch communicatieadviesbureau. Wij bouwen, versterken en beschermen de reputatie en de merken van onze klanten via interne en externe communicatieacties. Verbazingwekkend creatief, altijd effectief en 100% geëngageerd.

Outsource Communications
Steenweg op Brussel 213
1780 Wemmel
Belgium