Artificiële intelligentie: Bosch en Universiteit van Amsterdam gaan nauw samenwerken

Artificiële intelligentie: Bosch en Universiteit van Amsterdam gaan nauw samenwerken

Gezamenlijk onderzoekslab vergemakkelijkt kennisoverdracht tussen academische en zakelijke wereld

Donderdag 6 april 2017

 • Bosch ondersteunt onderzoekssamenwerking met drie miljoen euro
 • Verdere uitbreiding van expertise op het gebied van artificiële intelligentie
 • ‘Deep learning’ vormt de basis voor slimme machines en producten

Amsterdam, Nederland/Stuttgart, Duitsland - Artificiële intelligentie is klaar om de wereld fundamenteel te veranderen: machines zullen in de toekomst autonoom uit ervaring leren en hiernaar ook handelen. De basis hiervoor is ‘deep learning’. Bosch en de Universiteit van Amsterdam gaan op dit gebied nauw samenwerken. Daartoe hebben beide partners in Amsterdam een onderzoekssamenwerking aangekondigd. Onder de naam Delta Lab (Deep Learning Technologies Amsterdam) wil de samenwerking een regelmatige uitwisseling van professionals en een kennisoverdracht bevorderen. Bosch wil op die manier de expertise op het gebied van artificiële intelligentie verder uitbouwen. De komende vier jaar zal het bedrijf drie miljoen euro vrijmaken ter ondersteuning van het onderzoekswerk van tien doctorandi en postdoctorale fellows aan de Universiteit van Amsterdam. 

Deze jonge wetenschappers zullen nauw samenwerken met de onderzoekers van het Bosch Center for Artificial Intelligence (BCAI) op de onderzoekscampus in Renningen. Bosch zal op zijn beurt medewerkers sturen om aan de Universiteit van Amsterdam aan gezamenlijke wetenschappelijke projecten te werken. “Industrieel basisonderzoek naar artificiële intelligentie haalt voordeel uit het nauwe contact met academische instellingen,” zegt Dr. Michael Bolle, hoofd Research and Advance Engineering bij Bosch. “Ik kijk er enorm naar uit om met Professor Max Welling en zijn team aan de Universiteit van Amsterdam samen te werken. Hij is wereldwijd een van de toonaangevende namen op het gebied van deep learning.”

Machines leren van een breed aanbod aan data
Het menselijk brein met zijn neurale netwerken staat model voor ‘deep learning’. De doctoraatstudenten zullen tijdens de onderzoeksprojecten wiskundige modellen en algoritmes ontwikkelen die machines toelaten op basis van informatie en ervaringen te leren. Daarbij krijgen ze een groot volume aan data, verzameld door sensoren en camera’s. Om een concreet voorbeeld te geven: van zodra de leerfase voltooid is, zal een zelfrijdende auto in staat zijn om een spelend kind te onderscheiden van een bal die over de straat rolt en op basis hiervan beslissen om te remmen.

“Deep learning wordt met het oog op geconnecteerde productie en slimme hulpsystemen steeds belangrijker,” zegt Max Welling. “We hopen dat de onderzoeksresultaten van het Delta Lab zullen resulteren in toepassingen en producten waarin Bosch wereldwijd marktleider is.”

Delta Lab is de tweede onderzoekssamenwerking van Bosch. Eind vorig jaar richtte Bosch samen met politieke, zakelijke en wetenschappelijke partners Cyber Valley in de Duiste deelstaat Baden-Württemberg op.

Delta Lab:

 • Onderzoekssamenwerking tussen Bosch en de Universiteit van Amsterdam
 • Doel: nauwe professionele uitwisseling tussen het Bosch Center for Artificial Intelligence en de Universiteit van Amsterdam
 • Onderzoeksfocus: deep learning
 • Bosch maakt over een periode van vier jaar drie miljoen euro aan financiering vrij voor tien doctorandi en postdoctorale fellows aan de Universiteit van Amsterdam
   

Bosch Center for Artifical Intelligence (BCAI):

 • Ongeveer 100 medewerkers in Renningen, Palo Alto en Bengaluru
 • Doel: onderzoek naar artificiële intelligentie uitbreiden
 • Bosch zal tegen 2021 zo’n 300 miljoen euro in het BCAI investeren
 • De onderzoeksresultaten zullen meteen in applicaties en producten verwerkt worden
   

Meer informatie over connectiviteit en artificiële intelligentie vindt u hier.

 

 

---

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 390.000 medewerkers (situatie op 31 december 2016). Volgens voorlopige cijfers realiseerde het bedrijf in 2016 een omzet van 73,1 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor slimme woningen, slimme steden, geconnecteerde mobiliteit en geconnecteerde industrie. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van Bosch Group bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiast maken. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven".

De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 450 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Verdeeld over 120 vestigingen over de hele wereld stelt Bosch 59.000 werknemers te werk in onderzoek en ontwikkeling. De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De bijzondere aandeelhoudersstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van Bosch Group. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 92 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Meer informatie is te vinden online op www.bosch.be,www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse, https://www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands, https://www.linkedin.com/company/bosch-belgium

Prof. Max Welling