Apple en Samsung domineren Belgische zakelijke smartphonemarkt

Apple en Samsung domineren Belgische zakelijke smartphonemarkt

Maandag 26 maart 2018

  • Google Android en Apple iOS grootste besturingssystemen
  • Mobile Device Management in opmars
Bijna 90 procent van de zakelijke smartphonemarkt wordt ingenomen door Apple en Samsung. Dit blijkt uit een marktanalyse van databasemarketingspecialist Computer Profile, waarbij meer dan 2700 Belgische bedrijven met meer dan vijftig medewerkers zijn ondervraagd. 

Apple en Samsung blijven de zakelijke smartphonemarkt domineren. In 2016 namen Apple en Samsung respectievelijk 36,5% en 30,4% van de markt in. Bekijken we hun aandeel in 2018 dan behalen ze 38,8% en 38,4%, wat een totaal marktaandeel is van 87,6 %. Van de andere spelers in de markt is Huawei het enige smartphonemerk dat zijn aandeel echt zag stijgen. Met een groei van 3,2% in 2016 naar 5,4% in 2018 lijkt het erop dat ze voet aan de grond krijgen in België.

De overige zakelijke smartphonemerken vergaat het minder goed in 2018. HTC (0,3%) en BlackBerry (0,5%) lijken te verdwijnen. Tot vorig jaar had Microsoft alle smartphone-activiteiten overgenomen van Nokia. Dit jaar is Nokia een zelfstandig label en opgenomen in de analyse als afzonderlijke fabrikant. Maar ook hier zijn de cijfers weinig bemoedigend met een aandeel van 2,3% voor Nokia en 1,3% voor Microsoft. 

Google Android en Apple iOS overheersen

De opkomst en teloorgang van de besturingssystemen van zakelijke smartphones hangt samen met deze van de verschillende fabrikanten. Zo worden Symbian, BlackBerry en Windows 10 weggeblazen door Apple iOS (43%) en Google Android (52%). Uit de analyse lijkt ook dat het aandeel Windows-gebruikers uit 2017 overgelopen is naar Google Android.

Mobile Device Management kent lichte stijging

Het beheer van alle mobiele apparaten die binnen een bedrijf of organisatie in omloop zijn, ofwel Mobile Device Management, kent een langzame groei onder het totale ondervraagde Belgische bedrijven. Het gebruik steeg van 5% in 2016 naar 10% in 2018. Het grootste aandeel wordt behaald in de grote commerciële bedrijven. 21% van de multinationals en 15% van de Belgische ationale bedrijven gebruiken MDM-software. De sterkste stijging (+7%) werd genoteerd bij onze nationale ondernemingen (bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers).

Marktleiders in de MDM-softwaremarkt zijn het Californische MobileIron en VMWare AirWatch, met elk een aandeel van 25%. Microsoft is een van de enige  vendoren die een significante stijging kende van 4,7%, tot een aandeel van 11%. Soti en IBM verloren beiden iets aan aandeel maar blijven hangen rond de 10%.

 

###

 

Over Computer Profile

Als zelfstandige database marketingorganisatie helpt Computer Profile ICT-bedrijven met het in kaart brengen en gericht benaderen van de juiste doelgroep. Computer Profile beschikt over een database met de 30.000 belangrijkste bedrijfslocaties in het Benelux bedrijfsleven en de overheid. Van deze organisaties heeft Computer Profile een actueel overzicht van de ICT-infrastructuur. Als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG) biedt Computer Profile deze informatie ook over andere Europese landen.

Computer Profile heeft vestigingen in Zaventem en Breda. Meer informatie is te vinden op www.computerprofile.com en www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via Twitter.

Mobile Operating systems
Most used MDM solutions
Most used business smartphones
Penetration Mobile Device Management
Ilse Derijck Communications Consultant at Outsource Communications